Хіти тижня. На околиці Львова знайдено "зачарований" скручений меч 1500-річної давнини

Тепер історикам та археологам доведеться поламати голову, в зв'язку з яким ритуалом коштовна як на той час зброя була понівечена таким чином

Під час старту будівництва Північної об'їзної дороги навколо Львова біля села Малі Підліски археологи виявили меч-гладіус, який відноситься до пшеворської культури, що існувала понад півтори тисячі років тому, зазначають Патріоти України.

Як повідомили на Facebook-сторінці Служби автомобільних доріг у Львівській області, знахідка була виявлена співробітниками рятівної археологічної служби.

"Ми дуже тісно співпрацюємо з "Рятівною археологічною службою" Інституту археології НАН України та будівництву будь-якої нової дороги передує робота археологів", - прокоментував знахідку Олег Береза, керівник Служби автомобільних доріг у Львівській області.

За його словами, в подальшому можна сподіватися на нові знахідки. Площа, яку під час будівництва досліджують фахівці, складе близько 100 тисяч кв. м., археологи повинні вивчити 21 стародавнє поселення, датоване від VI тисячоліття до н.е. до XIII століття.

Чому виявлений меч-гладіус має дивну скручену форму, археологи можуть тільки здогадуватися. Ймовірно, це пов'язано з уявленнями і віруваннями людей того періоду. Зброю не просто перепалено у вогні - коваль скрутив клинок кілька разів.


Більшості людей вона добре знайома: Яка хвороба стане причиною наступної пандемії

субота, 20 квітень 2024, 19:30

Більш ніж половина, а саме 57% провідних науковців у галузі охорони здоров'я впевнені, що наступним інфекційним захворюванням, яке спричинить смертельну пандемію, стане новий штам вірусу грипу. Про це пише The Guardian, передають Патріоти України. У мі...

На Київщині 5 підлітків "запросили в гості" та зґвалтували малолітню дівчинку

субота, 20 квітень 2024, 18:15

У Київській області судили 5 підлітків через групове зґвалтування малолітньої дівчини. Серед підозрюваних - дорослий хлопець, студентка 1 курсу училища, яка має на утриманні дитину, учень 9 класу та дві учениці 8 і 9 класів. Про це йдеться у вироку Вас...