Хіти тижня. На Росії зізналися, що під Архангельськом вибухнув ядерний реактор (відео)

Раніше в Міноборони РФ заявляли, що вибух стався під час «випробувань рідинної реактивної рухової установки».

Вчені з російського федерального ядерного центру (РФЯЦ) - всеросійського науково-дослідного інституту експериментальної фізики заявляють, що причиною загибелі вчених-випробувачів на військовому полігоні в Архангельській області, став вибух малогабаритного ядерного реактора - частини двигуна об'єкта військового призначення, передають Патріоти України з посиланням на росЗМІ.

Заява вчених йде врозріз з офіційною позицією Міністерства оборони РФ, де раніше заявили, що вибух стався під час "випробувань рідинної реактивної рухової установки".

Керівник ядерного центру Валентин Костюков розповів, що трагедія відбулася не на береговій частині полігону, як раніше стверджували в Міноборони, а в акваторії Білого моря. Підготовка до випробування нової зброї, за його словами, тривала більше року. "Ланцюг трагічних випадковостей, невизначеностей, ... сталося. За попереднім аналізом ми бачили, що вони боролися за те, щоб взяти ситуацію в руки. Але, на жаль, це не вдалося", - заявив Костюков.

Зараз, за словами керівника ядерного центру, триває розслідування інциденту.
Заступник директора РФЯЦ Олександр Чернишов заявив, що те, що сталося - це реалізувався "непрогнозований сценарій": "Встановили прямими вимірами на "Севмаше", що радіаційне підвищення фону було в два рази і тривало не більше години. Ніяких остаточних радіоактивних забруднень ні наші експерти, ні зовнішні експерти не зареєстрували".
Науковий керівник РФЯЦ В'ячеслав Соловйов розповів, що дослідження і розробки Міноборони проводяться в рамках наукової програми Саровського ядерного центру. За словами Соловйова, один із напрямів - це створення малогабаритних джерел енергії з використанням радіоактивних матеріалів, що діляться: "Ми зараз намагаємося розібратися, працюємо в тісному контакті з державною комісією, аналізуємо весь ланцюг подій для того, щоб і оцінити масштаб аварії, і зрозуміти її причини , щоб виключити можливість подібних аварій в майбутньому".

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

Суд виніс вирок тренеру з Харківщини за згвалтування 11-річного хлопця: Шокуючі подробиці справи

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:44

15 квітня Городоцький районний суд Львівської області виніс вирок керівнику громадської організації “Десантно-спортивний навчально-тренувальний центр” у Чугуєві. Чоловіка визнали винним у розбещенні, сексуальному насильстві та зґвалтуванні 11-річного х...