Хіти тижня. "Належали до загадкової древньої цивілізації": Археологи знайшли скелети людей у дивних позах (фото)

Відкриття було зроблено на території археологічної ділянки Слатіна, яка вважається колискою європейської цивілізації.

Болгарські археологи під час проведення розкопок в ранньому неолітичному поселенні Слатіна в Софії виявили 8000-літні поховання чотирьох людей, похованих у незвичний спосіб. Про це йдеться в повідомленні Академії наук Болгарії, передають Патріоти України.

Відкриття було зроблено на території археологічної ділянки Слатіна, яка вважається колискою європейської цивілізації.Дослідники з Національного археологічного інституту виявили поховання чотирьох людей - трьох дорослих і дитини, що є найбільш ранніми на території Софії та Софійській рівнини. В одній з могил було знайдено останки чоловіка і дитини.

В іншій могилі лежала жінка, причому при похованні її поклали на живіт. Поруч з нею був похований чоловік, причому одну з його рук при похованні спеціально помістили під тіло, а ноги його були зігнуті в колінах і підібгані до тулуба. Подібного в похоронній практиці неоліту не зустрічалося. Втім, про ритуали того часу взагалі мало що відомо.

Найближчим часом планується провести аналіз ДНК знайдених останків. Це дозволить визначити приналежність похованих до певної культури, а також з'ясувати ступінь споріднення між ними. До слова, розкопки в Слатіні ведуться вже 30 років. Але тільки в минулому році тут вперше були виявлені два поховання.

Всі чотири могили, знайдені в поточному польовому сезоні, датуються початком 6-го тисячоліття до нашої ери. Тобто, це були одні з перших жителів поселення, яке, як вважається, існувало протягом приблизно 500 років, і з якого, імовірно, почалася цивілізація Європи.

Знайдені під час попередніх розкопок предмети вказують на те, що в цьому поселенні жили хлібороби і скотарі. Саме воно було засноване в кінці с7-го тисячоліття до нашої ери. Нові знахідки доводять, що це було цивілізоване суспільство.

Так, крім чотирьох могил, археологи знайшли керамічний посуд, фрагменти веретена, ткацького верстата, печі та багато інших артефактів. До слова, в Слатіні планується зведення нових житлових будинків. Тому сьогоднішні археологічні розкопки, фактично, є рятувальною операцією.

Карма? В окупованому Криму вантажівка загарбників роздавила авто колишнього "топчиновника", він загинув

вівторок, 19 березень 2024, 10:25

У ДТП з російськими військовими загинув колишній голова Кримавтодору Дмитро Кривенко, . Як повідомляють російські ЗМІ та кримські пабліки, Кривенко загинув сьогодні, 18 березня, на одній із кримських трас. Авто колишнього чиновника лоб в лоб зіткнулося...

"Пляжі Ірану і КНДР чекають вас": Соловйов запропонував достойну "альтернативу" росіянам амість Європи

вівторок, 19 березень 2024, 10:22

Російські пропагандисти на шоу рупора Кремля Володимира Соловйова поскаржилися на те, як "важко" жити без відпочинку в Парижі та на Лазурному березі. Соловйов своєю чергою запропонував альтернативу – "курорти" Ірану та Північної Кореї, передають Патріо...