Хіти тижня. Науковці шоковані: В українських річках виявили наркотики

Безпрецедентний моніторинг вод Дністра та Сіверського Дінця проведено відповідно до зобов'язань, узятих на себе Україною в рамках асоціації з Європейським союзом.

У четвер, 12 березня, в Києві пройшла презентація безпрецедентного дослідження якості води в річках Дністер і Сіверський Донець, передають Патріоти України з посиланням на Факти.

Поверхневі, а також грунтові води і донні відкладення протестували на утримання більш ніж 40 тисяч (!) різних хімічних речовин. І це при тому, що всього існує близько 100 тисяч хімічних сполук, підкреслила представниця ОБСЄ Тамара Кутонова. За її словами, настільки повні аналізи води стоять дуже дорого, тому дозволити собі їх можуть тільки багаті країни. В Україні такий глибокий моніторинг вод Дністра та Сіверського Дінця став можливий завдяки фінансуванню ОБСЄ і ООН.

- На жаль, в пробах виявлені речовини, що руйнують ендокринну систему людини - так звані пластифікатори (їх використовують у хімічній промисловості для додання гнучкості пластиків), - констатувала Тамара Кутонова. - У Дністрі найбільше вода забруднена біля міст Могилів-Подільський і Тисмениця.
- Виявилося, в водах цих річок присутні фармакологічні та наркотичні препарати, і це небезпечно для людей, - заявив експерт ООН Віталій Белінський. - Концентрації цих речовин не великі, але наявність антибіотиків в річці призводить до вироблення у патогенних мікроорганізмів стійкості перед цими препаратами. Мова, перш за все, йде про збудників лістеріозу і сальмонельозу. Звідки антибіотики в річці? Один з основних джерел - приватні тваринницькі господарства. Адже селяни використовують для своїх свиней, корів, птиці антибіотики, які призначені для лікування людей. Це заборонено, але як проконтролювати 2 мільйони фермерів?
- До речі, співробітники компаній з очищення стічних вод в Португалії, розповідали, що в їхній країні щотижня з п'ятниці вечора до ранку понеділка відбувається сплеск змісту наркотиків в каналізаційних стоках, - додав і. о. голови Державного агентства водних ресурсів України Михайло Малков. - Думаю, не потрібно пояснювати, чому відбуваються такі сплески - «людський фактор».

Що ж стосується вод Дністра та Сіверського Дінця слід сказати, що аналізи на вміст 40 тисяч хімічних сполук проводились в лабораторії Словаччини. Зараз ми завершуємо створення в Україні чотирьох подібних лабораторій, оснащених сучасним обладнанням. А 30 старих радянського зразка закриваємо.

Безпрецедентний моніторинг вод Дністра та Сіверського Дінця проведено відповідно до зобов'язань, узятих на себе Україною в рамках асоціації з Європейським союзом. Мають бути подібні дослідження ще семи найбільших річок країни, і до 2024 року має бути вироблений план управління їх екологічним станом.

"Смерть режиму!" У Росії школярка отримала 3,5 року колонії за напис на гаражі

п’ятниця, 26 квітень 2024, 4:15

У Росії десятикласницю з Чити засудили до 3,5 року колонії за напис на гаражі. Про це у четвер, 25 квітня, повідомив російський незалежний ТГ-канал Astra. . Військовий суд визнав винними відразу за кількома статтями 19-річного Олександра Сніжкова і 1...

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...