Хіти тижня. Не тест і не рентген: Український інфекціоніст назвав точний спосіб діагностики коронавірусу

На рентгені видно лише найбільш серйозні моменти, які потребують лікування. Він покаже наявність бактеріальної пневмонії, плевриту, перикардиту, важкого набряку легенів.

Коронавірус викликає набряк легень, який добре видно на комп'ютерній томографії (КТ). Але інфекціоністи воліють проводити обстеження за допомогою рентгенографії. Про це розповів у Facebook лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський. За його словами, неправильна діагностика призводить до неправильного лікування і пачок антибіотиків, передають Патріоти України.

Але важливо розуміти, що лікувати. Адже є різниця між набряком та запаленням легенів. І тут постає питання про призначення антибіотиків. Тепер важливе питання: як завчасно побачити це бактеріальне ускладнення. За словами інфекціоніста, КТ є високоточним, якісним і чутливим методом.

"Видно все: починаючи від майже непомітних змін на тлі вірусно-імунного процесу в легенях, і закінчуючи віддаленими дрібними метастазами. Але чи потрібна така точність при респіраторному захворюванні? Ні. Не потрібна. Це заважає і заплутує в правильній оцінці тяжкості хворого", - пише Дубровський.

А ось на рентгені видно лише найбільш серйозні моменти, які потребують лікування. Він покаже наявність бактеріальної пневмонії, плевриту, перикардиту, масивного набряку легенів. "Додатково ми оцінимо динаміку і розміри набряку за допомогою УЗД легенів. Простий і дуже ефективний метод. А КТ залишається методом діагностики для важких діагностичних пацієнтів на більш віддалених термінах", - додав лікар.

Що стосується призначення антибіотиків, то, за словами Дубровського, ці препарати застосовуються при бактеріальних ускладненнях. А такі бувають рідко - у важких хворих, як правило, з супутньою патологією.

"Антибіотик ми призначаємо, коли бачимо бактеріальне ускладнення. По-іншому, без показань, антибіотики шкодять. Отруюють організм, заважають правильній роботі імунітету, сприяють появі страшних антибіотикорезистентних мікроорганізмів", - додав Дубровський.

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...