Хіти тижня. Нова комуналка, ціна газу, техогляд і медкартка: Які нововведення чекають на українців у травні

В останній місяць весни ми почнемо турбуватися про своє житло за новими правилами...

Також з 1 травня українці отримають: електронну медичну картку, змінений формат документу про техогляд транспорту, а ЄСВ треба буде платити за іншими реквізитами, передають Патріоти України з посиланням на 24 канал.

Реформована комуналка

З 1 травня буде введено в дію закон про житлово-комунальні послуги. Він змінить принцип обслуговування будинку та прибудинкової території. Також вводиться поняття абонплати за ЖКП і пеня на заборгованість по сплаті комуналки.

Головна новація – українці повинні будуть самостійно організовувати догляд за своїми будинками, наймаючи для цього домоправителів, і самостійно вирішувати, які договори підписувати з надавачами послуг.

Абонплата за комуналку – це будуть гроші на оплату роботи управителя по облаштуванню будинку.

Нова ціна на газ

З 1 травня "Нафтогаз" на вимогу уряду знижує ціну на газ для населення на 300 гривень Як зміниться ціна на газ для українців з 1 травня за 1 тисячу кубічних метрів. Його вартість для побутових споживачів становитиме близько 8,25 гривні за кубометр замість нинішніз 8,55 і планованого раніше підвищення до 9,7-9,8 гривень за кубометр.

Електронна медкартка

З травня ведення запису візиту пацієнта в електронній системі охорони здоров’я для лікарів буде обов’язковим.

На початку пацієнти не зможуть особисто зайти в свою електронну медичну картку, але у планах є запуск персонального кабінету пацієнта. За необхідності лікар зможе роздрукувати для пацієнта консультаційний висновок, де міститиметься причина звернення, діагноз, призначення лікування або направлення на додаткове обстеження.

З другої половини поточного року записи в електронній медкартці зможуть робити спеціалісти лабораторій, поліклінік та консультативно-діагностичних центрів, які почнуть працювати з Національною службою здоров’я за програмою "Безкоштовна діагностика". А вже з 2020 року до електронної медкартки зможуть вносити інформацію лікарні.

Новації в автотехогляді

З 1 травня паперовий бланк протоколу, що підтверджує успішне проходження транспортним засобом перевірки технічного стану, буде видаватися в комплекті з самоклейною міткою радіочастотної ідентифікації. Власник транспортного засобу зобов’язаний закріпити мітку праворуч вгорі вітрового скла, з внутрішнього боку.

Це нововведення зменшить ризик фальсифікації протоколів ОТК, кажуть у Головному сервісному центрі МВС. Крім того, обіцяють, що таким чином контролюючим органам буде легше перевіряти, чи допущено певний транспортний засіб до участі в дорожньому русі: інформацію з мітки скоро стане можливо зчитувати з відстані за допомогою спеціального технічного устаткування.

Нові рахунки для сплати ЄСВ

У Державній казначейській службі України повідомили, що з 2 травня функціонуватимуть нові рахунки для сплати ЄСВ, відкриті на балансі центрального апарату Казначейства.

До кінця квітня ще можливе використання "старих" рахунків по зарахуванню ЄСВ. А з 2 травня гроші з них повертатимуться платникам, як "нез’ясовані надходження".

Сплачувати ЄСВ треба буде за новими реквізитами рахунків. Дізнатись їх можна у Державній фіскальній службі та Пенсійному фонді.

Перенесення номера телефону

З травня українці зможуть переносити свій номер при зміні оператора. Ця послуга має назву MNP (Mobile Number Portability – перенесення мобільного номера).

Користувачеві потрібно зареєструватися, надавши SIM-карту та документи (паспорт, права, податковий номер тощо). Після цього потрібно буде подати заявку оператору. Юридичні особи можуть подавати групові заявки на перенесення номера. Після цього абонент отримує нову SIM-карту зі старим номером.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...