Хіти тижня. "Обліко морале": 5 вирізаних сцен кіно, які так і не побачили в СРСР

Кадри, які не потрапили на екрани...

Вирізані кадри - часта практика в кіно. Деякі сцени так і залишаються "в столах" через політичні або етичні нюанси (втім, як і фотографії, які ніколи не публікували в СРСР). Іноді режисерам доводиться відмовлятися від тих чи інших сцен заради більш цілісної та зрозумілої картинки, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

Але чи знаєте ви, що багато сцен були видалені з фільмів, які так добре знайомі нам з дитинства?

"Кавказька полонянка" (1967)

Спочатку для цього фільму зробили забавну заставку. У кадрі красувався паркан з написом "Маша дура", до нього підходив Трус і малював букву "Х", за ним виходив Бувалий і дописував "У", ну а слідом Бовдур закінчував напис. Але не так, як можна було спочатку подумати, а словами "Художній фільм". Заставку прибрали, адже вирішили, що такий натяк на матюк є занадто непристойним.

"Діамантова рука" (1969)

У фіналі цієї картини спочатку був ядерний вибух. Гайдай зробив це спеціально, щоб відвернути увагу комісії від інших спірних моментів. І йому вдалося, критики відразу ж взялися пояснювати режисерові, що вибух доведеться прибрати, і упустили деякі сцени, які могли опинитися під ударом. Наприклад, знаменитий уривок з фразою "Русо туристо обліко морале". Однак, повністю уникнути цензури фільму не вдалося. Наприклад, практично всі кадри з вживанням спиртного довелося прибрати за часів сухого закону.

"Старики-розбійники" (1972)

Для цього фільму знімальна група в буквальному сенсі ризикувала головами. Адже сцену, в якій ГАЗ-21 "Волга" в'їжджає по сходах в підземний перехід і по сходинках забирається на пішохідний міст через Яузу поруч вокзалом знімали всупереч всім правилам безпеки. Правила дорожнього руху по-справжньому порушували, місце зйомок не перекривали, щоб "у перехожих була жива реакція на те, що відбувається". Епізод вийшов яскравим, але його довелося прибрати, адже критики вирішили, що "завтра всі будуть так їздити ".

"Кін-Дза-Дза!" (1986)

У цій картині теж не обійшлося без цензури. Справа в тому, що спочатку Гедеван мав прихопити з собою на Плюк бутель чачі - виноградного самогону, який він привіз з Грузії. Але в той час діяв сухий закон, а за самогоноваріння стали давати до восьми років. Тому під час озвучення довелося міняти чачу на звичайний оцет.

"Іван Васильович змінює професію" (1973)

До цього фільму було мало не найбільше претензій від критиків. Почнемо з того, що з фільму вирізали сцену, де Іван Васильович смажить котлети на кухні у Шурика. Комісія визнала такий хід "знущанням над історичним образом". Також багато що довелося міняти під час озвучення. Під час допиту Іван Васильович спочатку відповідав, що його місце проживання - "Москва, Кремль", пізніше це довелося замінити фразою "У палатах". Також відповідь на питання "За чий рахунок цей банкет, хто оплачувати буде?" звучала як "Народ, народ, батюшка", але таке теж не могли пропустити і замінили на "У всякому разі, не ми".


Тато чи мама? Вчені пояснили, від кого діти успадковують розумові здібності

четвер, 28 березень 2024, 18:30

Інтелект, як і інші здібності дитини визначається спадковими факторами та неспадковими факторами. Як стверджують вчені інтелект - це лише на 40–60% спадковість, решта залежить від впливу середовища. Науковців давно цікавило питання, хто в цих відсотках...

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...