Хіти тижня. Поганий знак, що став пророчим: На королівському весіллі загинули 139 людей

Австрійська принцеса Марія-Антуанетта 15 травня 1770-го вийшла заміж за 15-річного майбутнього короля Франції Людовика XVI. Однак радісна для Австрійської імперії та Франції подія обернулась великою трагедією, котра знаменувала великі потрясіння для молодого подружжя, зазначають Патріоти України.

Марія-Антуанетта народилася 1755-го у Відні і була 15-ю дитиною Марії-Терезії та імператора Франца I Лотаринзького. Укладення шлюбу між австрійською ерцгерцогинею Марією-Антуанеттою і дофіном Франції мало стати останнім і найграндіознішим союзом між династіями Бурбонів і Габсбургів, а також посилити мир між Францією йі Австрією.

Одруження відбулося 15 травня і тривало до кінця місця. Кульмінацією повинні були стати народні гуляння 30 травня на площі з музикою, феєрверком, вином, хлібом і м'ясом за рахунок скарбниці. Народ скупчувався, ситуація ускладнювалася присутністю на площі будівельних котлованів.

Піротехнічні ракети з тріском і шипінням вибухали в натовпі, викликаючи паніку. Люди почали тікати, наштовхувалися одне на одного, падали в котловани або були затоптані натовпом. Внаслідок погано організованого свята загинули 139 людей і сотні були поранені. Загиблих поховали на кладовищі Святої Мадлен. Винних не покарали.

Марію-Антуанетту ненавиділи за екстравагантний спосіб життя в роки, що передували Французькій революції, коли багато французів ледь могли прогодувати родини. З самого початку революції королева стала запеклим ворогом конституційно-демократичного режиму. Вона потайки вивезла свої ювелірні коштовності до родини в Австрію, перед невдалою спробою втекти з Франції разом із Людовиком XVI та їхніми дітьми. 1793 року у віці 37 років її стратили.

10 серпня 1792 року 20-тисячний натовп парижан захопив палац Тюїльрі. Було оголошено про скасування влади короля. Монарха Людовика XVI та його сім'ю заарештували. Вони здалися. 22 січня 1793-го Людовика XVI стратили. Дізнавшися про страту чоловіка, королева Марія-Антуанетта впала на коліна та присягнула на вірність 8-річному синові як королю.

Однак нещасну удову це не врятувало. 5 жовтня 1793 розпочався процес і над 37-річною Марією-Антуанеттою. Королеву звинуватили в тому, що вона підтримувала зв'язки з державами, ворожими Франції, сприяла перемозі супротивника і зрадила інтереси країни.

16 жовтня був зачитаний одноголосно прийнятий вирок до вищої міри покарання. Кат негайно постриг наголо королеву і надів їй кайдани на відведені за спину руки. Марія-Антуанетта була гільотинована на площі Революції, нині площі Згоди. Останніми її словами були: "Пробачте мені, пане, я не навмисне". Вона вимовила їх, коли наступила на чобіт ката.


Пізніше її родичку Марію Луїзу видали заміж за Наполеона Бонапарта для укладення вічного миру між Францією та Австрією.

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...