Хіти тижня. Поховання цариці чи принцеси? На території прадавньої столиці скіфів українські археологи зробили сенсаційну знахідку VI століття до нашої ери

Знайти нерозграбоване поховання знатної небіжчика - справжній скарб для науки

У неділю, 11 серпня, на території Більського городища (Полтавська область), котре за площею вп'ятеро перевищувало Вавілон у часи його розквіту, археологи Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна знайшли скіфське золото. На полі виявили поховання дівчини і унікальну прикрасу, зазначають Патріоти України.

"Найголовніше навіть не те, що археологи знайшли артефакти VI століття до нашої ери, а те, що поховання не було пограбоване. В ньому все залишилося точно так, як і було 2600 років тому", – розповіла директор Департаменту культури і туризму Валентина Вождаєнко.

Розкопку кургану могильника "Скоробір" на території Історико-культурного заповідника "Більськ" археологи почали минулого тижня.

Курган був невисокий, без насипу, тому його виявили за допомогою геофізичної зйомки. Поховальна яма мала дерев’яне перекриття, яке з часом завалилося. Саме у ній знайшли частини скелету молодої дівчини. Збереглися лише тазові кістки, зуби та розтрощений землею череп.

За словами директора музею археології ХНУ, кандидата історичних наук і керівника експедиції Ірини Шрамко, речі, які знаходились поруч – типові для поховання середньоскіфської доби. Це керамічний посуд (черпаки, чашки), велике блюдо з каменю, бронзове дзеркало, бронзовий браслет, намистини (бурштин, кришталь, сердолік), золоті прикраси (сережки, головний убір).

"Розмір і вагу золотого головного убору ми не визначимо, доки не піднімемо його з землі. Але й зараз видно, що річ унікальна. Це не просто фрагмент, а цілісний головний убір в два яруси з трьома видами золотих бляшок і скроневими сережками", – пояснили археологи.

Вони додали, що браслет, який був на руці у померлої, малих розмірів, що означає, що жінка була худою, ймовірно, підлітком.

Також в похованні було знайдено акінак (короткий меч), спис, сагайдак з бронзовими наконечниками стріл, кістяні псалії та два набори кінської збруї, проте тіла чоловіка не виявили.

Поле на Полтавщині, де знайшли унікальні речі

Археологи розкопали унікальні речі


Археолог працює над знахідкою


Цікава знахідка на Полтавщині


Унікальна знахідка стародавніх часів


Археолог працює над знахідкою


Укнікальна знахідка на Полтавщині

Палатка археологів


Археолог працює над знахідкою


Поле, на якому знайшли золото


"То шо ти робиш то не "іскуство". А повна х**ня!": Соня Морозюк хотіла вразити підписників процесом написання картини, але щось пішло не так

четвер, 18 квітень 2024, 20:44

Вулична художниця, одіозна екснаречена Романа Гринкевича Соня Морозюк у себе в Instagram виклала відео, на якому показала, як створює нову картину. І – очікувано нарвалась на хвилю хейту, передають Патріоти України. На початку процесу Соня у рукавичках...

"Йому було прикро через позицію доньки": Ані Лорак відмовилася співати патріотичні пісні на слова свого батька

четвер, 18 квітень 2024, 20:32

«Певно, не дозволили продюсери», – здогадується пані Валентина. Мирослав дуже любив свою доньку Кароліну, говорить його колега. Валентина Макогон розповіла, що до 2014 року Кароліна спілкувалася з батьком, навіть допомагала йому фінансово. «Як їхні сто...