Хіти тижня. Потойбічний портал: Загадкове явище у Росії потрапило на відео

У Росії зафіксували цікаве атмосферне явище, яке називається субсонце. Про це повідомив метеоролог Ігор Кібальчич на своїй Facebook-сторінці. Таке природне явище побачили відпочиваючі на гірськолижному курорті Роза Хутір у Краснодарському краї в січні 2020 року, передають Патріоти України.

Кібальчич пояснив, що це таке: субсонце (Subsun) являє собою вид безбарвного гало в формі витягнутої яскравої плями нижче лінії горизонту, при спостереженнях в горах або з борта літака. Явище викликано відбиттям сонячного світла від численних крихітних крижаних кристалів в атмосфері (крижані голки, алмазний пил, дрібні сніжинки). Сукупність кристалів діє як велике дзеркало, створюючи віртуальне зображення сонця, яке з'являється під горизонтом, аналогічно відображенню сонця на поверхні води. В цьому випадку, кристали зазвичай мають форму плоских шестикутних пластинок, орієнтованих в горизонтальній площині і виходить, що їх шестикутні поверхні розташовуються паралельно земній поверхні.

"Однак через турбулентність повітря, пластини починають "коливатися", викликаючи відхилення їх поверхонь на кілька градусів від ідеально горизонтальної орієнтації, що призводить до подовження відображення (тобто субсонця) по вертикалі. Коли відхилення досить велике, субсонце розтягується в вертикальну колону, відому як нижній сонячний стовп (lower sun pillar)", - написав він. У мережі показали відео цікавого явища в природі.

А ви це знали? Українцям розповіли, як довго потрібно зберігати паперові платіжки за електрику

вівторок, 23 квітень 2024, 11:22

Не виключено, що невдовзі українцям платіжки за комунальні послуги будуть надходити лише в електронному варіанті, передають Патріоти України. Те, що паперові документи потрібно зберігати протягом трьох років, у компанії YASNO назвали «міфом», відзначи...

Оце так: На Одещині прикордонник втік до Молдови у той час, коли його брат воює на фронті

вівторок, 23 квітень 2024, 10:27

На Одещині прикордонник під час патрулювання вирішив втекти до Молдови у той час, коли його брат боронить Україну на фронті. Про це повідомили у соцмережах, передають Патріоти України. Інцидент нібито трапився у селі Серпневе колишнього Тарутинського ...