Хіти тижня. Повільно вбиває! Супрун назвала найнебезпечніший продукт у раціоні українців

Уляна Супрун розповіла, що найнебезпечніший продукт - це сіль, так як її надлишок у раціоні вбиває в світі більше людей, ніж куріння і високий тиск. Про це вона написала на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, повідомляють Патріоти України.

Супрун зазначила, що людина щодня вживає велику кількість солі і навіть цього не помічає. Надмірне споживання солі з їжею вбиває набагато швидше, ніж куріння або високий тиск.

Вона пояснила, що добова норма солі для дорослої здорової людини – 6 грам. Це близько однієї чайної ложки. Зазвичай перевищують цю норму вдвічі. Норма для дітей ще менше: від року до трьох – 2 г, від 4 до 6 років – 3 г, від 7 до 10 років – 5 грам.

Вона дала рекомендації про те, як скоротити кількість споживання солі і зробити свою їжу більш корисною і смачною:

  • Їжте домашню їжу і будьте обережні з фаст-фудом. Сендвічі з ресторанів і інші закуски можуть містити майже денну норму солі, особливо її багато в хот-догах, спагетті з соусом, копченому м'ясі та стравах з кетчупом. Якщо ви з'їли щось з цього, то стежте за своїм раціоном протягом дня і постарайтеся уникати солоної їжі.
  • Високий вміст солі може бути в продуктах, які не здаються солоними на смак. Наприклад, це мафіни, енергетики, спортивні напої або зернові сніданки. Уважно читайте вміст цих продуктів на етикетках. Якщо сіль або натрій вказані на початку – їх там багато. Радимо відмовитися від таких продуктів.
  • В стравах з ресторану також може бути високий вміст солі, про який ми навряд чи дізнаємося. Тому краще готуйте вдома або віддавайте перевагу закладам, які подають страви після мінімальної обробки.
  • Їжте більше овочів і фруктів, їжте свіжі овочі. Заповніть половину своєї тарілки фруктами і овочами. Нашому організму потрібно більше калію, ніж натрію. Фрукти і овочі добре задовольняють цю потребу.
  • Напівфабрикати або готові страви містять набагато більше солі, ніж їх інгредієнти. Перевіряйте етикетки і вибирайте продукти, що містять не більше 300 мг солі на порцію.
  • Ви також можете бути здивовані, що є продукти, які містять багато натрію, але не мають солі в складі. Це тому, що вони містять інші форми натрію, наприклад, глутамат натрію, цірат натрію або питну соду (гідрокарбонат натрію).
  • Купуйте свіжі продукти на ринках у фермерів або у місцевих маркетах, не забувайте про сезонность. Порівнюйте продукти і товари різних виробників. Один і той же товар різних брендів може містити різну кількість солі. Особливо це стосується копченого м'яса, снеків, сирів і випічки

  • Поступово заохочуйте себе до змін. Почніть з зменшення порцій - так ви автоматично зменшите і кількість калорій, і кількість солі. Можна керуватися досить простим правилом: чим більше в їжі калорій, тим більше в ній солі.
  • Тренуйте свої харчові рецептори. Дослідження показують, що ми можемо міняти свої харчові звички, отже, і привчити себе насолоджуватися несолоної їжею. Спробуйте міксувати страви зі своєю звичною кількістю солі і зменшеною. З часом ви перестанете помічати різницю. Наші смакові рецептори майже не здатні розрізнити зменшення солі на чверть.
  • Позбавитися від солі і одночасно надати стравам нові смаки допоможуть спеції, сухі і свіжі трави, часник, імбир, цитрусові, вино і оцет.
  • Також краще вживати йодовану сіль, оскільки у багатьох українців спостерігається помірний дефіцит йоду. Зменшуючи кількість натрію в стравах, можна зіткнутися з тим, що сіль і традиційні жири, які потрібні нашому організму, майже нероздільні. Рішення - вибирати рослинні жири. В допомогу авокадо, горіхи і соя.
  • Будьте уважні і не соліть страви двічі. Якщо під час приготування страви додаєте в неї солоні інгредієнти, можна не солити власне саму страву додатково. Це насамперед стосується домашніх соусів і консервації.
  • Традиційні продукти з високим вмістом солі замінюйте більш корисними альтернативами. Замість бульйонних кубиків готуйте домашній бульйон, замініть білий хліб цільнозерновим, готові солоні приправи і соуси замініть приготованими власноруч.
  • Ознайомтеся з новими кулінарними техніками і кухнями інших країн. Можливо, ви зможете знайти ідеї приготування фруктів, овочів та інших корисних продуктів, але за екзотичними рецептами, які допоможуть розкрити смаки продуктів і без солі.

Хотів відібрати бізнес: На Полтавщині депутат замовив убивство громадського діяча

п’ятниця, 31 січень 2025, 10:44

Правоохоронці викрили депутата Полтавської обласної ради, який замовив убивство місцевого фермера та громадського діяча. Посадовець хотів привласнити бізнес аграрія. Про це повідомили Служба безпеки України та Офіс генпрокурора, передають Патріоти Укр...

Війна у тилу: ОПа проти опозиції

п’ятниця, 31 січень 2025, 9:50

Кажуть «слуги», що вони дуже страждають, коли їх ображають. Особливо, коли стоїть завдання від Банкової: використати будь-що, аби зашкодити Порошенку. Сказав їм, що допомагати фронту – це не «перераховувати гроші волонтерам» з теплої зали, як вони хвал...