Хіти тижня. Працював за вказівкою Москви: Затримано генерал-майора СБУ, який готував теракти в Україні (фото)

СБУ затримала за підозрою в державній зраді і здійсненні терактів завербованого Росією генерал-майора відомства Валерія Шайтанова, який за завданням російських спецслужб планував вбивство добровольця Адама Осмаєва. Затримання відбулося 14 квітня. Про це повідомляє прес-служба Служби безпеки України, передають Патріоти України.

Слідчі зібрали достатню кількість доказів, які переконливо свідчать про те, що Шайтанов є агентом російської ФСБ. Зокрема, це підтверджують наявні матеріали справи, серед яких аудіо- та відеозаписи.

Згідно з матеріалами справи, Валерій Шайтанов, який є одним із колишніх керівників Центру спеціальних операцій "А" СБ України, насправді перебував на агентурному зв’язку під псевдонім "Бобиль" у полковника ФСБ Ігоря Єгорова.

Останній же числиться співробітником Департаменту контррозвідувальних операцій 1 Служби ФСБ – підрозділу, який спеціалізується на плануванні, організації та проведенні розвідувальних та диверсійно-терористичних акцій як на території України, так і інших держав.

Крім цього, слідство володіє беззаперечними доказами, що за завданням спецслужб РФ генерал-майор Шайтанов планував проведення терористичних актів на території України. За це представник ФСБ гарантував винагороду в розмірі 200 тис. дол США та паспорт громадянина РФ.

Як виконавець Шайтанов спеціально підібрав особу серед колишніх бійців спецпідрозділів. Підготовка до цих злочинів чітко зафіксована в матеріалах справи.

"На жаль, людина, котра отримала генеральське звання після Революції Гідності та мала захищати Україну, насправді працювала проти неї. Ми провели складну, тривалу, багаторівневу спецоперацію. Це – надважливе викриття Служби безпеки за всю історію Незалежності", – заявив голова СБ України Іван Баканов.

За його словами, це затримання стало свідченням того, що нові підходи в роботі Служби дають свої вагомі результати. "Ми не просто робимо СБУ більш ефективною, але й очищаємо її. Акцентуємо увагу на контррозвідці та питаннях державної безпеки. І будемо надалі захищати країну та виявляти зрадників, незалежно від того, які посади вони обіймають", – підкреслив Баканов.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...