Хіти тижня. "Расистський символ переваги білих": У США відмовляються від знака ОК

Расистська інтерпретація жесту зробила його використання ризикованим.

У США почастішали випадки заборони знака "OK", так як все більше людей вважають його знаком расизму, переваги білих і символом влади білих. Останнім великим скандалом стала поведінка офіцера поліції штату Орегон, який, показав протестувальнику проти руху Black Lives Matter пальцями знак OK, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Інцидент стався під час акції протесту в Капітолії у Салемі. До цього чоловіка штовхнув чорношкірий протестуючий, через що той упав. Своїм жестом поліцейський хотів погасити назріваючий конфлікт і показати, що тримає ситуацію під контролем. Отримавши сигнал, протестуючий поплескав офіцера по спині.

Свідки протесту повідомили, що активісти, які виступили проти BLM, є членами расистської спільноти Proud Boys, проте підтвердження цьому не знайшлося.

Поліція штату після ретельного розслідування та вивчення відео з нагрудної камери офіцера зазначила, що його жест не був пов'язаний з підтримкою переваги білих: поліцейський підійшов до упавшого, бажаючи переконатися, що контрпротестуючий був у порядку після падіння.

У знаку OK стали бачити заклик до влади білих (White Power)

У заяві правоохоронців сказано, що поліція засуджує расистську поведінку і не допускає демонстрації переваги білих з боку офіцерів і співробітників. "Ми поділяємо стурбованість суспільства і його справедливе обурення, якщо поліцейський буде показувати образливий жест", - відзначили в поліції за підсумками розслідування.

Антидифамаційна ліга додала жест рукою "ОК" у свою базу символів ненависті.

Спочатку знак був використаний як жарт на 4chan з метою перетворити його на символ, пов'язаний з расизмом - користувачі влаштували тролінг, поширюючи теорію про те, що складені пальці нагадують абревіатуру WP, яку можна розшифрувати як White Power ("влада білих"). Проте в результаті звичайний американський жест, що раніше трактовався як "все в порядку", почали використовувати і асоціювати для вираження ідей "влади білих".

"До 2019 року, принаймні, деякі білі прихильники переваги, схоже, відмовилися від іронічного або сатиричного наміру, що стоїть за первісною троллинговою кампанією, і використовували цей символ як щире вираження переваги білих", - уточнює АДЛ.

Цей жест на одній з фотографій після арешту використовує сумно відомий австралійський стрілок Брентон Таррант, якого засудили до довічного ув'язнення за вбивство 51 людини в мечетях Нової Зеландії на початку минулого року.


Боротьба з жестом через расистський контекст в США набирає популярність і впливає на індустрію розваг. Так, днями гравці помітили, що студія Infinity Ward без попереджень прибрала з шутера Call of Duty: Modern Warfare жест "ОК", до цього попередивши, що посилить заходи з боротьби з проявами расизму в своїх онлайн-іграх. Це вже не перший випадок – раніше знак використовувати заборонила відвідувачам Overwatch League компаніBlizzard.

"Не було практично міста. Його рівняли з землею": Боєць ГУР розповів про прорив до Маріуполя

четвер, 25 квітень 2024, 7:50

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” був командиром однієї із груп, яка відправилася на гелікоптерах до окупованого Маріуполя. Там він приєднався до українських захисників та разом із ними обороняв місто від російських окупантів....

"Бавовна" наводить жах? Опитування показало, чого найбільше бояться росіяни

четвер, 25 квітень 2024, 7:25

У першому кварталі 2024 року головними страхами росіян стали диверсії та атаки безпілотників. Занепокоєння громадян також підкріплювалося постійними вибухами у Білгородській області, передають Патріоти України. Це випливає з національного індексу триво...