Хіти тижня. ​"Сало - сила, спорт - могила!": Нові дослідження доводять, що улюблений "наркотик" українців набагато корисніший оливкової олії

Сало виявилося набагато кориснішим оливкової олії - дослідження британських лікарів зайвий раз підтвердили важливість цього продукту, особливо взимку в холоди, зазначають Патріоти України.

Холодна пора року - це період панування грипу та ОРВІ. Саме в сезон сильних холодів лікарі радять приділити особливу увагу повноцінності раціону і його достатньої калорійності. Зокрема, налягти на продукти, які можуть вплинути на резистентність організму хворобам. Сало - один з таких продуктів.

Про сало ходить безліч легенд, помилково вірячи в які, люди якщо не виключають його з раціону зовсім, то вельми обмежують вживання. Міфи про шкоду сала:

Сало - чистий жир

Так, жир. Але чи так він поганий? Ця речовина, без якого в організмі не проходить жодна імунна реакція. А ще жир необхідний для обміну холестерину.

Сало - суцільний холестерин

Як і в будь-якому продукті тваринного походження, в салі міститься холестерин. Причому це зовсім не чуже для організму з'єднання. На ньому лежать важливі функції, наприклад, сало бере участь в кровотворенні і входить в основу міжклітинних мембран.

Всупереч поширеній думці, кількість холестерину в салі не така велика. Порівняйте: в 100 г сала міститься від 70 до 100 мг холестерину, а в яловичовій печінці - від 240 до 400 мг!

Важлива не кількість холестерину, а його різновид (лікарі вже давно визначили, що є шкідливий і корисний), а також рівень гормонального балансу і обміну холестерину. А ось останньому якраз сприяють лінолева і арахідонова кислоти, котрі також містяться в салі. Зрозуміло, якщо говорити про користь сала, то тільки про свіже, ні про які копченині не може бути й мови.

Від сала товстіють

З салом, як і з будь-яким іншим продуктом, важлива міра. Калорійність його очевидна: 770 ккал на 100 грамів. Але сало належить до продуктів з так званої «довгою калорійністю», воно швидко засвоюється, розщеплюється, при цьому забезпечуючи тривале відчуття ситості.

Денна норма сала 20-80 грамів в залежності від рівня активності людини. Згадайте про енергетичний баланс: з точки зору схуднення важлива не сама їжа, а її кількість!

Не можна їсти сало з хлібом

Сало і житній хліб з висівками створені одне для одного! У тандемі вони благотворно впливають на травлення. Шматочок підсоленого свіжого сала з часником або цибулею на шматочку хліба - смачна профілактика грипу. А яке відчуття умиротворення виникає від пари таких бутербродів ... Безумовно, це їжа не для вечірньої трапези, на вечерю краще підібрати щось легше.

На салі смажити не можна

А тепер приготуйтеся! Вчені англійської Університету Де Монтфорт, спираючись на останні дослідження, заявили, що сало - більш безпечний для приготування їжі жир, ніж рослинне масло! Користь нерафінованої оливкової, кукурудзяного, соняшникової олій очевидна, але тільки якщо вони використовуються в сирому вигляді.

Під час смаження на олії в результаті окислення виділяються канцерогени, чий вплив на організм прямо пов'язане зі збільшенням ризику онкології, хвороб серцево-судинної системи і пригнічення мозкових функцій. Гірше того, цим речовинам властиво накопичуватися в клітинах і нарощувати свій деструктивний потенціал. Тому теплову обробку при високих температурах краще проводити на щільних жирах.

Як би дивно не звучало, але кілька шматочків сала з салатом зі свіжих овочів - кращий вибір для дієти! Ну а їсти чи не їсти, безумовно, - вибір кожного.

Мілевський поновив кар'єру футболіста: Стало відомо, де він буде грати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:58

Колишній нападник київського "Динамо" та збірної України Артем Мілевський оголосив про повернення у футбол. 39-річний уродженець Мінська виступатиме за столичний медіаклуб IGNIS, передають Патріоти України. За IGNIS грають футбольні агенти та функціон...

Посол пояснив, чи приїде ТЦК шукати ухилянтів за кордоном

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:30

Після низки новин про те, що поза межами України може розпочатись процес ідентифікації військовозобов’язаних українців, яких поки не збираються зобов’язувати повертатись, дипломати розповіли деякі нові подробиці, передають Патріоти України. В коментар...