Хіти тижня. Сенсацію археології тепер може побачити кожен: Унікальний музей одного експоната відкрили на Рівненщині

Унікальний музей одного експоната відкрили в Маневичах на Рівненщині, повідомили у пресслужбі Волинської обласної ради. Головний і єдиний експонат музею – давній човен-довбанка, якого знайшли на березі Стиру між селами Копилля і Старосілля. Вік човна – ХІ – ХІV ст., а отже човен може належати до часів Київської Русі, зазначають Патріоти України.

Музей допоможе зберегти пам’ятку і якнайкраще презентувати найбільший та найдавніший в Україні артефакт підводної археології – середньовічного човна-довбанки.

Самій деревині може бути і тисяча років, бо до такого розміру дерево росте не одне століття. Особливим є те, що за технологіями того часу, деревину мали багато років морити у воді, аби човен був міцніший.

У Давній Греції подібні судна називали моноксилами, що в перекладі з грецької – єдиний шматок деревини.

Знахідка одразу увійшла до топ-переліку місць і подій Волині та України, стала сенсаційною знахідкою східної Польщі, Західної України та Білорусії. Тому її збереження і охорона – пріоритет. Знахідка свідчить, що на Волині було розвинене суднобудівництво, а на річці Стир – судноплавство.

ДТП за участі голови райдержадміністраці в Броварах: У поліції розповіли подробиці (фото, відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:44

Голова райдержадміністрації Броварів Володимир Майбоженко влаштував ДТП на пішохідному переході під Києвом. Попередньо відомо, що посадовець районної військової адміністрації не зупинився на забороняючий сигнал світлофору та скоїв наїзд на пішоходів. ...

Молитовний сніданок в Ужгороді завершився скандалом

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:17

26 квітня в Ужгороді відбувся молитовний сніданок з представниками різних релігійних конфесій, органів державної влади, військовим та громадськими діячами. Не оминули організатори заходу і представників Московської церкви. Це й стало причиною скандалу,...