Хіти тижня. Що з'явилося раніше - курка чи яйце? Британські вчені знайшли відповідь

Перші птахи спочатку не були здатні нестися.

Дослідники з Великобританії зробили спробу відповісти на питання про те, що з'явилося раніше - курка чи яйце, повідомляють Патріоти України.

«До того, як курча з'явиться на світло, його захищає спеціальний шар захисного білка. Цей білок знаходиться безпосередньо в шкаралупі яйця, проте зробити яйце з усіма його системами біологічного захисту може тільки курка. Тому що той самий захисний білок, без якого пташеня не виживе, виробляється виключно в яєчниках дорослої курки», - кажуть британські вчені.
І що все це значить? Все просто - курка з'явилася раніше, ніж яйце, проте на перших етапах своєї еволюції вона не була здатна нести яйця. І не тільки курка - йдеться про птахів взагалі. «Перші птахи не мали здатність виробляти яйцекладку - цей цікавий біологічний механізм з'явився в ході еволюції птахів і наділив їх дуже корисними для виживання перевагами. Надалі у нас можуть з'явитися нові палеонтологічні дані, які розширять наукові уявлення про еволюцію пернатих. Але вже зараз можна говорити з повною впевненістю, що умовна курка була раніше, ніж яйце», - додають автори дослідження.

Раніше повідомлялося, що фізики з Квінслендського університету та Інституту імені Луї Неєля знайшли відповідь на це філософське питання про курку і яйце, опублікувавши відповідну статтю в журналі Physical Review Letters.

За міліметр від смерті: У Львові вдалося врятувати захисника, у серці якого застряг уламок боєприпасу

субота, 20 квітень 2024, 9:59

У Львові лікарі дістали з серця військового півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу, передають Патріоти України. Як повідомляють у Національному реабілітаційному центрі "Незламні", пацієнтом кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інсти...

Невідомі відкрили вогонь по поліцейських на Вінниччині, один з правоохоронців отримав смертельне поранення

субота, 20 квітень 2024, 9:57

Поліція розшукує осіб, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині - один з них загинув від отриманих травм, передають Патріоти України. Деталі: Відомо, що 20 квітня, близько 2 години ночі у Гайсинському районі Вінницької області працівники поліц...