Хіти тижня. Шведський підхід, або Чому скандинавська країна не бореться із коронавірусом тими ж методами, що решта Європи

У той час як країни ЄС вдалися до суворого карантину в протидії пандемії коронавірусу, включно з закриттям державних кордонів, закриттям багатьох бізнесів і запровадженням суворого фізичного дистанціювання між людьми, одна країна не йде у цьому тренді.

Ця країна – Швеція. В Швеції діти віком до 16 років ходять до школи. Магазини, ресторани та бари працюють, хоча за стійкою бару замовляти не можна, а лише за столиком. Швеція не закрила кордонів і можна збиратися натовпом до 50 осіб. У містах та містечках люди масово виходять на вулиці і пересуваються транспортом. Важко побачити когось у масці чи респіраторі. Тисячі шведів останнім часом поїхали кататися на лижах на північ країни, де немає великих лікарень або ж вони розташовані далеко одна від одної, натомість там, на півночі, відбуваються дуже бучні алкогольні вечірки після катання на лижах, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Найсуворішою рекомендацією від шведського уряду дотепер був заклик до громадян уникати непотрібних подорожей і дружня порада для тих, хто має звичну застуду або тим, кому за 70 – залишатись вдома.

Всю цю картину важко собі уявити в інших скандинавських країнах, міжнародні кордони яких вже закриті вже понад тиждень, і де також рекомендоване фізичне дистанціювання.

І цей шведський підхід виглядає дивним для багатьох людей в інших країнах-членах ЄС, де заходи проти коронавірусу є навіть ще жорсткішими.

Люди на вулицях Стокгольма. 25 березня 2020 року
Шведський підхід нагадує підхід Британї донедавна

Але кілька днів тому уряд прем’єра-міністра Британії Боріса Джонсона переглянув свій підхід і вирішив йти тим шляхом, що і ЄС в плані карантину на тлі драматичного зростання кількості хворих на коронавірус. 27 березня з’явилась інформація, що й сам Джонсон захворів цим вірусом.

Андерс Тегнелл, голова шведської громадської медичної установи Folkhälsomyndigheten, заперечив, що шведська тактика полягає у отриманні «суспільного імунітету», а це стається коли принаймні 60 або ж навіть 70 відсотків населення захворівають, а потім видужують, вже маючи таким чином імунітет, що своєю чергою не дає вірусу масово передаватись.

Тегнелл також сказав, що метою уряду є знизити поширення інфекції з тим, аби не завантажувати медичні служби засильно в будь-який відрізок чaсу.

Станом на кінець цього тижня Швеція офіційно мала 2,840 хворих на коронавірус і 77 померлих від нього. Ці цифри не такі вже й великі порівняно з сусідами. Але вони мали тенденцію до швидшого зростання останніми днями.

Критики кажуть, що низький рівень тестування на коронаірус також приховує вищі цифри.

Тегнелл став публічним обличчям підходу Швеції і постійно перебуває в центрі уваги шведських ЗМІ.

Наразі шведський уряд його цілковито підтримує.

Минулих вихідних прем’єр-міністр Швеції Стефан Льовен виступив зі зверненням до нації – це в Швеції крайня рідкість!

У цій промові він закликав до відповідальності і солідарності, але не сказав про нові заходи, хоча й попередив, що уряд може запровадити суворіші заходи з дуже короткочасним попередженням.

Шведи дивляться звернення до нації прем'єр-міністра Стефена Льовена щодо коронавірусу. 22 березня 2020 року
Шведам подобається?

Незважаючи на факт, що більшість шведів усвідомлюють, що їхня країна пристала на інший підхід в ці коронавірусні часи, все ж, як виглядає, наразі дії уряду мають підтримку громадськості.

Одне з опитувань, проведене цього тижня, показало збільшення підтримки уряду соціал-демокртів Льовена на три відсотки – це гарна новина для партії, яка втрачала громадську підтримку протягом останніх років.

В країні, де, на думку іноземних оглядачів, «панує культура твердого політичного консенсусу», коли навіть гострі критичні виступи маскують доброзичливою лексикою, все ж були закиди урядові щодо його стратегії боротьби з коронавірусом.

Кілька провідних журналістів та лікарів поставили під сумнів слушність дій уряду, а у внутрішньому службовому листуванні, яке потрапило до державного мовника SVT, кілька провідних лікарів висловили тверду критику підходу Folkhälsomyndigheten, звинувачуючи медичну установу у некомпетентності, грі в «російську рулетку» з населенням і ставленні економічних інтересів вище громадського здоров’я.

Економічний фактор, як виглядає, нині превалює. Прем’єр-міністр закликав громадян купувати їжу на винос в місцевих ресторанах для підтримки місцевих бізнесів і багато коментаторів переймаються радше новинами з біржі чи маубутнім масовим безробіттям, аніж повідомленнями про тих, хто вмирає від коронавірусу, чи новинами про брак медичного обладнання.

Відвідувачі у стокгольмському барі. 25 березня 2020 року
Активно стежачи за Швецією з інших куточків Європи протягом двох десятиліть, я також вловлюю певну культурну «інакшість», яка притаманна шведам і змушує їх нині йти не за течією з рештою Європи.

Особливість Швеції

Паралелі з європейською міграційною кризою осені 2015 року вражають. Тоді Швеція відкрила кордони на тлі закриття кордонів Європою у відповідь на хвилю мігрантів, що йшла з Греції на континент.

Того року понад 160,000 мігрантів прибули до Швеції – це найбільше у перерахунку на кількість населення порівняно з іншими країнами ЄС, а шведський уряд від самого початку відкидав міграційні квоти та контроль на кордонах.

Але згодом був розворот на 180 градусів і контроль швидко було встановлено на шведсько-данському кордоні. Тоді, якраз у мейнстрім Швеції потрапили теми міграції та інтеграції мігрантів, а крайня права партія Шведські Демократи стала головною опозиційною силою.

Правда полягає у тому, що Швеція є європейським відхиленням. На континенті, історія якого багата на криваві революції, жахливі конфлікти та геноциди, Швеція спромоглася уникати воєн протягом кількох століть і не знала окупації понад два століття.

У той час як інші країни руйнувались конфліктами і звикли часто бачити загрозу своїй ідентичності та культурі, а також і суверенітету, Швеція звикла жити в мирі і не уявляє, що може щось погане статися . Тому інколи Швеція ловиться на своїй неготовності до криз.

Кажуть, що дорога до пекла вимощена гарними намірами. Варто лише сподіватися, що нинішній напрямок, який обрала Швеція в добу коронавірусу, не заведе її до пекла.

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...

"Який із баби воїн!?": Олена Білозерська розповіла, як взяла зброю до рук

четвер, 25 квітень 2024, 23:41

Олена Білозерська – військова, яку час від часу "ховає" російська пропаганда. Вона вже не один рік захищає нашу державу на передовій, хоча раніше оточуючі ставилися до її бажання скептично воювати. В інтервʼю "Українській правді" вона розповіла, що час...