Хіти тижня. Сторінками історії: Як український бактеріолог переміг чуму та холеру (фото)

Цьогоріч виповнюється 160 років від дня народження і 90 років від дня смерті цієї великої людини.

У мережі згадали великого українського вченого Володимира Хавкіна родом із Одеси, який зробив видатний внесок у долю всього людства, адже саме завдяки йому були зупинені найстрашніші епідемії на планеті – чума та холера. На такий показовий факт звернуло увагу посольство України в Чехії. У Twitter представники дипвідомства також опублікували архівний знімок, передають Патріоти України.

"Сотні років тому у людства було двоє головних підступних ворогів – холера і чума. Саме в Одесі народилася хоробра людина Володимир Хавкін (також Вальдемар Хавкін), французький і український бактеріолог, імунолог та епідеміолог, який зміг розробити вакцину і перемогти ці захворювання", – йдеться у підписі до фото.

Характерно, що цьогоріч виповнюється 160 років від дня народження і 90 років від дня смерті цієї великої людини. Зазначимо також, що Хавкін змінив ім'я на Вальдемар, водночас у документах він також фігурує як Маркус-Вольф Хавкін.

Володимир Хавкін

Як відомо, днем народження першої в світі протихолерної вакцини, розробленої українським бактеріологом, вважається 18 липня 1892 року. Спершу Хавкін випробовував її на щурах і морських свинках, а потім ввів собі – випробувавши на власному тілі її ефективність. Завдяки цим лікам були врятовані десятки тисяч хворих.

Хавкін вакцинує індусів

Пізніше Хавкін представив світу першу ефективну вакцину від чуми. Як і з попередньою, він спершу перевірив її на тваринах, а потім і на собі – це відбулося 10 січня 1897 року. За 40 років нею були щеплені – і в такий спосіб врятовані від смерті – більше 35 млн. людей.

Володимир Хавкін

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...