Хіти тижня. "Ты думаешь - в Украине дураков мало?": Небезпечна шахрайська схема з Росії прийшла в Україну через популярний інтернет-ресурс OLX, - фотодокази

Про це розповів один із читачів, який ледь не попався на цю схему.

Українських користувачів торговельного майданчика OLX почали атакувати хакери з Росії, повідомляють Патріоти України. Під приводом продажу товару вони дізнаються дані картки покупця, а потім знімають із неї гроші. Про це OBOZREVATEL розповів один із читачів, який ледь не попався на цю схему. Йому вдалося "розколоти" шахрая, який врешті-решт зізнався, що подібними аферами в Україні займаються цілі "офіси" аферистів по кілька сотень людей.

Як діє схема

"У мене в чаті вдома обговорювали нову шахрайську схему на OLX. Один із сусідів майже повівся", – розповів читач.

Схема зазвичай виглядає так:

  1. Людина знаходить товар, домовляється про його покупку через OLX доставку.
  2. Оформляє замовлення.
  3. Через якийсь час продавець каже, що не може активізувати доставку, мовляв, є якісь проблеми.
  4. Потім продавець каже, що сайт OLX йому надіслав повідомлення, що доставка заморожена в зв'язку з тим, що є ймовірність, що аккаунт хотіли зламати зловмисники.
  5. Покупець отримує СМС нібито від OLX, що замовлення заблокували і його просять звертатися в службу підтримки і деактивувати замовлення, щоб отримати гроші назад. При цьому висилають посилання з адресою нібито служби підтримки з чатом (на кшталт olx.ua.help/). Однак це підроблене посилання, яке не має відношення до OLX.ua, а належить зловмисникам.
  6. У цьому чаті шахраї намагаються переконати, що була хакерська атака на аккаунт і "служба підтримки" вирішила перевірити, чи дійсно справжній покупець замовляє товар.
  7. Після цього шахраї вибачаються і виставляють форму для повторного замовлення товару. Однак це і є пастка, і в форму в жодному разі не можна вводити свої дані.

"Мене зупинило те, що я ніколи не спілкувався зі службою підтримки OLX по чату, тільки по емейлу ... і то я встиг внести дані картки, але відразу заблокував. Сьогодні мою картку "промацали" – намагалися зняти невелику суму. Причому, не в гривнях, а в рублях", – розповів читач.

Шахрайство на OLX

Шахрайство на OLX

Хто стоїть за схемою

Читач розповів, що перевірив посилання, яке отримав від зловмисників. Воно веде до сайту, який зареєстрований у Ростові-на-Дону (Росія), а не в США, як у справжнього OLX.ua.

Перевірка шахрайського сайтуПеревірка справжнього сайтуПеревірка шахрайського сайтуЧитач розповів, що вступив із шахраями в переписку і вони зізналися, що дійсно працюють з Ростова. У їх "офісах", які обманюють людей в Україні, по кілька сотень людей. А деякі організації, які дурять росіян, налічують і по 500 осіб.

Фрагменти переписки користувача онлайн-магазину із шахраями

Фрагмент переписки із шахраями

"Ты думаешь в Украине дураков мало?"

Фрагмент переписки із шахраями

Фрагмент переписки із шахраямиФрагмент переписки із шахраямиБудьте обережними!

Джерело: Обозреватель

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...