Хіти тижня. Тільки раз у 360 років: У вересні на землян чекає цікава подія

Відбутися епохальне явище має в найближчу пару тижнів.

У вересні 2019 компас в Грінвічі покаже так звану істинну північ. Тобто справжня північ і магнітна північ співпадуть вперше за 360 років, передають Патріоти України.

Відбутися ця епохальна подія має в найближчу пару тижнів. Вплинути на роботу систем GPS, гірокомпасів і магнітних компасів це не повинно.
Справа в тому, що є два "півночі":
істинна або географічна північ - це напрямок на Північний полюс,
магнітна північ - це точка перетину осі обертання Землі із земною поверхнею, і вона постійно дрейфує, зміщуючись зі швидкістю близько 20 км на рік.
Тому на багатьох навігаційних картах уточнюється, наскільки магнітна північ відрізняється від істинної. Наприклад, є істинна північ в iOS. Фахівці зміщення магнітного полюса пов'язують зі змінами складу розпеченого ядра Землі. За їхніми припущеннями, північ зміститься від відправної точки на схід до 2040 року.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...