Хіти тижня. ТОП-10 археологічних сенсацій світу за 2021 рік

Для України сравжньою сенсацією 2021 року стала знахідка частини золотої ікони княжих часів на території Софії Київської

Невдячну справу рейтингування за значимістю знахідки прадавніх цивілізацій взяло на себе спеціалізоване видання Heritagedaily, зазначають Патріоти України. Отже наводимо обрані як най-най артефакти.

У Великобританії виявлено рідкісну мозаїку із зображенням Іліади Гомера

Школа археології та стародавньої історії Університету Лестера виявила залишки мозаїки, на якій зображено історію легендарного героя Ахілла з Іліади та його битви з троянським принцом Гектором.

Археологи виявили римську церемоніальну колісницю

Археологи з Археологічного парку Помпеї та прокуратура Торре Аннунціата оголосили про виявлення незайманої римської церемоніальної колісниці, розкопаної неподалік римського міста Помпеї.

Плита забутої бронзової доби - найраніша відома тривимірна картографічна карта Європи

Багатонаціональна дослідницька група виявила, що на плиті є багато елементів, очікуваних від доісторичної карти, у тому числі повторювані мотиви, з'єднані лініями, щоб створити макет карти.

Дослідження визначає дату поселення норвежців в Америці

Міжнародна група дослідників встановила, що норвезькі поселенці були активні в Америці ще 1021 року нашої ери.

Виявлено "загублене золоте місто" Стародавнього Єгипту

Археологи оголосили про відкриття 3500-річного стародавнього єгипетського міста неподалік Луксора в Єгипті. Місто сходить до періоду Аменхотепа III (також відомого як Аменхотеп Чудовий - дев'ятий фараон Вісімнадцятої династії) на підставі великої кількості археологічних знахідок, таких як кільця, скарабеї, кольорові керамічні судини та глиняні цеглини з печаткою Картуш короля А.

Найстаріший зразок нерухомого мистецтва, увічнений у скелі, виявлений у Тибеті

Найстаріший зразок нерухомого мистецтва, що складається з ретельно розміщених увічнених рук та слідів, було виявлено у Тибеті.

Район майя спроектований так, як Теотіуакан, виявлений у Тікалі

Археологи, які проводять дослідження в місті майя Тікаль, виявили раніше невідомий район, використовуючи програмне забезпечення для виявлення світла та місцезнаходження.

Археологи знайшли найстаріші відомі людські сліди в Америці

Археологи, які проводять дослідження у національному парку Уайт-Сендс у Нью-Мексико, визначили найстаріші відомі людські сліди у Північній та Південній Америці.

Нове відкриття проливає світло на історію символів людства

Відкриття, зроблене археологами з Єврейського університету та Університету Хайфи разом із командою з Національного центру наукових досліджень у Франції, виявило свідчення того, що може бути найранішим відомим використанням символів.

Археологи виявили "посох" змії віком 4400 років

Археологи з Університету Турку у співпраці з Finnish Heritage Agency та дослідники з Університету Гельсінкі виявили дерев'яну "посоху" кам'яного віку у формі змії.


"Дістав з-під завалів трьох людей": У Дніпрі 14-літній підліток допомагав рятувати постраждалих після атаки РФ (фото)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:52

Місцеві журналісти також поспілкувались з юним рятувальником. Тимофій мешкає неподалік п'ятиповерхівки, в яку влучив ворожий снаряд. Він відразу прибіг на місце трагедії та почав допомагати рятувальникам. Юнак допомагав виводити постраждалих людей з ме...

Вигадали нову схему: Шахраї під виглядом співробітників ДБР виманювали у людей гроші

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:00

Аферисти пропонували широкий спектр послуг для потенційних "клієнтів" - від закриття кримінальних проваджень до переслідування конкурентів, заявників. Викрито групу шахраїв, які під виглядом співробітників Державного бюро розслідувань видурювали у люде...