Хіти тижня. Це може статися з кожним: Українців попередили про нову аферу

Як не втратити готівку.

В Україні шахраї встановлюють спеціальні клейкі стрічки і накладки в роз'єм для видачі готівки. Після того, як клієнт знімає гроші, частина суми або всі гривні залишаються в банкоматі. Після шахраї знімають пристрій і забирають накопичені гроші. Про це повідомляє Асоціація ЄМА, передають Патріоти України.

Так, Всього 57% українців не відходять від банкомату, якщо той з нез'ясовних причин не видав гроші. В середньому, кожна жертва кеш-трепінга (крадіжка коштів за допомогою спеціальних пристроїв на банкоматі) втрачає близько 1500 гривень.

Щоб не попастися на вудку, достатньо всього лише перевірити отвір для видачі готівки – шахрайські накладки рідко бувають добре закріплені. Іноді досить легко смикнути за планку – і вдасться зняти її.

"Після потрібно зателефонувати в банк по телефону на карті або по телефону на банкоматі. Далі діяти згідно з інструкціями співробітника банку", – розповідають в ЄМА.

Як правильно користуватися банкоматом

Краще користуватися тими банкоматами, які завжди знаходяться під наглядом. Наприклад, у відділеннях банків, в торгових центрах, супермаркетах.

Перед тим, як використовувати банкомат, перевірити отвір для видачі готівки і циферблат – на них не повинно бути знімних елементів.

Гроші потрібно перераховувати відразу біля банкомату. При цьому краще робити це так, щоб ваші руки завжди були під наглядом камери, встановленої на самому банкоматі.

Якщо банкомат не видав гроші, не можна відходити від нього. Потрібно відразу ж зателефонувати в банк і спробувати знайти пристрій для "захоплення" готівки.

Які ще схеми працюють

В "тренді" залишаються і інші методи розлучення, коли вам приходить SMS-повідомлення, в якому зазначено, що ваша банківська карта заблокована. Там же вказано номер, зателефонувавши на який, ви зможете вирішити "проблему". Далі ви називаєте нібито оператору банку номер карти, термін її дії та код SMS-повідомлення, після чого ви виявляєте пропажу особистих коштів з карти.

Крім того, зловмисники почали підробляти SMS-оповіщення від банків. Купуючи товари з рук через популярні онлайн-платформи, шахраї відправляють липові повідомлення про зарахування коштів на вашу банківську карту, після чого продавець передає їм товар. Але після перевірки рахунку виявляється, що грошей на карті немає.

Вигадали нову схему: Шахраї під виглядом співробітників ДБР виманювали у людей гроші

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:00

Аферисти пропонували широкий спектр послуг для потенційних "клієнтів" - від закриття кримінальних проваджень до переслідування конкурентів, заявників. Викрито групу шахраїв, які під виглядом співробітників Державного бюро розслідувань видурювали у люде...

"Послідовно знищується велика російська культура": Герой України Резнікович розповів, чому він втік з України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:20

Ексгенеральний директор-художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки, Герой України Михайло Резнікович, який виїхав з України після початку повномасштабного вторгнення, дав інтерв'ю пропагандистському YouTube кан...