Хіти тижня. "Це помста демонська за мою тверду позицію щодо вірності своїй Матері-Церкві": Митрополит УПЦ МП прокоментував затримання поліцією свого помічника з посилкою наркотиків

Митрополит Запорізький УПЦ Лука заявив, що затримання його помічника Євгена Кугатова є важким ударом для його пастви. Про це він повідомив у своєму Telegram-каналі.

“Священнослужитель будь-якого рангу повинен бути прикладом для прихожан і зразком духовного життя. На жаль, так буває далеко не завжди. Навіть у Церкві люди падають і оступаються. Але при цьому потрібно завжди мати мужність визнати свої помилки і стати на шлях виправлення”, – сказав він.

Про його словами, затриманого клірика Лука знає давно, відтоді, коли ще був намісником Глинської пустині.

“Я знав також і про його наркозалежності. Але я бачив і його покаяння, і його бажання позбутися від цієї недуги. Зі свого боку я робив все можливе для того, щоб допомогти йому в цьому. Довгі роки вдавалося стримувати хворобливі потяги наркозалежності Євгенія. Але влада диявола, на жаль, знову запанувала їм. Святі отці кажуть, що за мирянином ходить один біс, за ченцем десяток, а за архієреєм – тисячі. Для мене це гіркий і тяжкий урок. Щодо цього клірика будуть прийняті всі необхідні дисциплінарні заходи. Він також повинен відповісти за законом і перед органами правопорядку. Я готовий зі свого боку надати необхідну допомогу для розслідування цього інциденту”, – підкреслив він.

Митрополит попросив прощення у своєї пастви за цей інцидент.

“Я також розумію, що в духовному плані — це помста демонська за мою тверду позицію щодо вірності своєї Матері – Церкви. Але я хочу запевнити, що як і раніше будуть стояти на твердих канонічних позиціях, ні в чому не поступаючись і не прогинаючись. Вже сьогодні ллється море брехні на мене особисто і на нашу єпархію в зв’язку з цим інцидентом. ЗМІ пишуть про отримання «великої партії наркотиків», хоча це абсолютно не відповідають дійсності. Називають хімічний препарат в той час, коли ще не було висновку експертизи. Брехня, домисли, вигадки, спроби зіграти на чужій біді – все це чергова справа батька брехні”, – додав він.

Лука нагадав, що “суспільство культивує вади, а Церква допомагає з ними боротися”.

“Тому її (церкву, – ред.) називають лікарнею, а не заповідником святих. Її члени борються з гріхом. Хтось його перемагає і стає святим, а хтось, не впоравшись, гине. На даний момент можна сказати, що Євген Кугатов не впорався з хворобою. Це не привід для сміху, це привід для того, щоб більше уваги звертати на самого себе. Хто без гріха, можете кидати в нього каміння. Я ж буду молитися про те, щоб Бог напоумив і врятував його заблудлу душу. І допоміг впоратися з висушуючу його душу пристрастю”, – резюмував він.

Нагадаємо, запорізькі поліцейські затримали ієромонаха Свято-Андріївського кефального собору Запоріжжя Іліодора, в миру Євгена Кугатова.

Почала задихатися: На Полтавщині біля річки загадково померла дитина

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:28

На Полтавщині виявили тіло 13-річного хлопчика неподалік річки Псел. Поліція розпочала досудове розслідування. Про це повідомила пресслужба поліції регіону, передають Патріоти України. За попередньою інформацією слідства, двоє хлопців 13 та 14 років п...

Чи загрожує депортація з ЄС українським чоловікам - відповідь адвоката

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:59

У деяких країнах ЄС заявили, що сприятимуть поверненню чоловіків призовного віку в Україну. Це сталося після того, як Україна призупинила надання консульських послуг чоловікам від 18 до 60 років. В українському МЗС це рішення назвали питанням справедли...