Хіти тижня. У кого COVID-19 найчастіше протікає безсимптомно: Вчені оприлюднили результати досліджень - і це вас здивує

Нове дослідження безсимптомного перебігу COVID-19 передбачає, що він може бути більш поширеним, ніж вважалося раніше. Згідно з метааналізом, близько чотирьох із десяти випадків коронавірусу протікають непомітно для хворого. Про це повідомило видання Daily Mail, посилаючись на дослідження, яке провела команда з Пекінського університету. Результати було опубліковано у JAMA Network Open, зазначають Патріоти України.

До цього метааналізу увійшли 95 наукових досліджень, проведених на трьох різних континентах, зокрема 35 у Європі, 32 у Північній Америці та 25 в Азії, за участю майже 30 мільйонів людей, які пройшли тестування на коронавірус.

Загалом близько 40 відсотків пацієнтів із COVID-19 в аналізі мали безсимптомні випадки. Для деяких підгруп, таких як вагітні жінки та мандрівники в літаках та круїзах, цей показник становив близько 50 відсотків.

Дослідження демонструє важливість широкодоступного тестування на ковід. Адже безсимптомний перебіг хвороби може сприяти переданню коронавірусу від людини до людини. Такі випадки відрізняють новий штам від попередніх вірусів SARS, які зазвичай не поширюються безсимптомно. Дослідники визначили безсимптомний випадок як людину, яка мала позитивний результат тесту ПЛР, але при цьому вона не відчувала жодних симптомів хвороби.

Їхні дослідження містили близько 20 000 випадків COVID-19, з яких 40,5% були безсимптомними. Фахівці виявили, що у деяких групах населення було більше безсимптомних випадків. Наприклад, серед вагітних 54,1% інфекцій COVID протікали безсимптомно. Серед мандрівників у літаках чи круїзах 52,9% інфекцій протікали безсимптомно. Серед мешканців та персоналу будинків для людей похилого віку 39,7% випадків інфекції протікали безсимптомно. Серед медичних працівників та пацієнтів лікарень частка безсимптомних інфекцій була нижчою – 30%.

Дослідження в Північній Америці та Європі, як правило, показують більшу частку безсимптомних інфекцій – 46,3% та 44,2% відповідно, порівняно з 27,6% в Азії. "Цей нижчий відсоток в Азії може бути пов'язаний із програмою скринінгу нуклеїнових кислот SARS-CoV-2 у масштабах великих міст в Китаї", – пишуть дослідники.

Крім того, дослідники виявили, що у молодших пацієнтів із ковідом імовірність протікання хвороби безсимптомно вища. Так, коли середній вік дослідження був нижчим за 20 років, у 60 відсотків пацієнтів не було симптомів. Коли середній вік становив від 20 до 39 років, не мали симптомів 50 відсотків пацієнтів.

Хоча документи, включені в це метааналітичне дослідження, сильно відрізнялися за місцеперебуванням, популяціями та розміром вибірки, загальні результати дослідження збігаються з минулими, які вказували на те, що велика кількість випадків COVID-19 протікає без симптомів.

"Це дуже важливий висновок, тому що ця значна група людей може передавати вірус іншим", – сказав лікар Ерік Тополь, який працював над аналогічним дослідженням, але не брав участі в новому. "Дуже важливо, щоб ми мали всеосяжне швидке тестування для визначення заразності людини, щоб обмежити передання для людей без симптомів", – сказав він.

Новий метааналіз також показав важливість тестування перед поїздкою. Адже згідно з дослідженням, висока частка авіапасажирів та круїзних мандрівників може мати безсимптомний перебіг коронавірусу. "Тому тестування та карантин після прибуття в аеропорт важливі для скорочення випадків передання інфекції серед населення, особливо в країнах, де відсутня місцева передача", – пишуть дослідники. Вони також вважають, що ті, хто працює в авіаперевезеннях, повинні проходити регулярне тестування.

Які хвороби крові та кровотворних органів звільняють від мобілізації в Україні - роз'яснення

четвер, 28 березень 2024, 16:56

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на службу в армію. Однак ціла низка захворювань є законною підставою для звільнення від мобілізації, передають Патрі...

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...