Хіти тижня. Українці труять себе їжею: Від чого варто відмовитися і чим замінити (фото, відео)

Українці споживають безліч шкідливих і навіть небезпечних продуктів, які не тільки негативно позначаються на фігурі, але і підривають здоров'я. Від чого людям варто відмовитися взагалі і чим можна замінити - розповіли дієтологи, повідомляють Патріоти України.

Цукор – під забороною

Продукт №1, який варто виключити зі свого харчування, – це цукор. Дієтолог Людмила Денисенко попереджає, що зараз в готових продуктах знаходиться багато прихованої сахарози. "Це навіть хліб, сир, ковбаса, кетчуп. Всі вони містять цукор", – пояснила Денисенко. Тому вживати його ще і в чаї або каві не слід.

Якщо дуже хочеться, то вона пропонує використовувати натуральні солодощі, такі як стевія, кленовий сироп або мед. Але ідеальний варіант – замінити цукор в своєму раціоні слід фруктами. Але знову ж таки, варто обмежувати занадто солодкі плоди, такі як банан. Або обирати якісний чорний шоколад з вмістом какао більше 70%.

Також слід абсолютно виключити зі свого раціону солодкі газовані напої, а особливо солодкі слабоалкогольні напої. "У них ще можуть міститися цукрозамінники, а це ще гірше. Оскільки епідемію ожиріння в США пов'язують з настанням ери цукрозамінників. Для вгамування спраги потрібно пити чисту воду, оскільки солодка вода не втамовує спрагу, а тільки розпалює її", – каже Денисенко.

Фруктоза шкідлива?

Всупереч популярному міфу, шкідлива і фруктоза. "У магазинах є окремі полки з продуктами для діабетиків з фруктозою. Так ось саме для цих людей фруктоза шкідлива. Оскільки прямо з крові вона потрапляє в печінку і викликає стрибок інсуліну", – пояснила лікар "Клініки дієтології Самойленко" Марта Лисевич.

Фруктоза міститься і у фруктах, але там є велика кількість клітковини. Разом вони потрапляють в кишечник і там розщеплюються, тому не відбувається стрибок інсуліну.

Також слід виключити всі продукти, які містять трансжири. В першу чергу маргарин і вся магазинна випічка – печиво, торти, тістечка. "Якщо на етикетці вказано гідрогенізований жир, то це той же маргарин. Через нього порушується обмін речовин на рівні клітин, він викликає руйнування клітинних мембран. У результаті призводить до ризику розвитку атеросклерозу, ожиріння, метаболічного синдрому", – каже дієтолог Лисевич.Цукор – під забороною.

Як заміну краще їсти домашню випічку, яку ви приготували власними руками, використовуючи якісне вершкове масло, цільнозернове борошно.

Дивіться відео на тему:

Замість ковбаси обирайте м'ясо

Категорично потрібно виключити зі свого раціону чіпси, швидкорозчинні каші, супи, пюре, вермішелі, а також весь фаст-фуд.

"Чіпси і всі страви швидкого приготування – це не що інше, як харчове сміття. Також варто звернути увагу на насіння і солоні горішки. Уявіть, що ви сидячи перед телевізором згризли 100 грамів насіння, це зовсім небагато. Але в результаті ви отримали 50 гр жиру. А солоні горішки теж дуже калорійні і вони тільки розпалюють апетит, і ти вже не помічаєш скільки з'їв", – пояснює лікар Денисенко.

Що стосується фаст-фуду, то за словами Марти Лисевич, там використовують ті ж трансжири, багато цукру, і некорисне борошно вищого гатунку. "Повний букет неправильних продуктів", – відзначає фахівець. Також, за словами дієтолога, потрібно відмовитися і від ковбас. М'яса в них мало, зате багато різних шкідливих добавок, в тому числі і трансжирів. "Купуйте цільні шматки м'яса. Не обов'язково готувати його на пару, можна запікати, використовувати спеції, перець і сіль. Також запікати і рибу", – впевнена Лисевич.

Все корисно в міру

Дієтолог Владислав Сластьон вважає, що не існує абсолютно шкідливих продуктів. На його думку, просто є продукти з високим вмістом некорисних речовин і низьким вмістом корисних. "Та ж піца може бути одночасно шкідливою і корисною", – заявив Сластьон.

Обмежувати себе варто людям з серйозними захворюваннями, такими як 3 ступінь ожиріння, діабет, гіпертонія. Для таких людей і шматочок торта може бути згубним.

"Основний принцип дієтології для людей, які ведуть нормальний спосіб життя, не відмова від шкідливих продуктів, а обмеження і контроль. Це краще ніж людина буде сидіти на суворій дієті, обмежувати себе у виборі продуктів, а потім зірветься і з'їсть кілограм чіпсів. В результаті заробить панкреатит з холециститом", – каже Сластьон. Також він звертає увагу на безпеку продуктів. Тому що навіть хороша м'ясна ковбаса може містити шкідливі речовини, такі як ртуть або кадмій.

Джерело: Обозреватель

Тато чи мама? Вчені пояснили, від кого діти успадковують розумові здібності

четвер, 28 березень 2024, 18:30

Інтелект, як і інші здібності дитини визначається спадковими факторами та неспадковими факторами. Як стверджують вчені інтелект - це лише на 40–60% спадковість, решта залежить від впливу середовища. Науковців давно цікавило питання, хто в цих відсотках...

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...