Хіти тижня. Українців чекають серйозні "гойдалки": Синоптик дала тривожний прогноз погоди на літо

Кліматолог Світлана Бойченко прогнозує, що в Україні будуть "погодні гойдалки" - різкі зміни погодних умов від холодних до теплих, від вологих до сухих, літо може бути несподівано прохолодне, затяжне та дощове, передають Патріоти України.

"Просуваючись по кліматичному історичному минулому відповідно до результатів інструментальних спостережень, ми можемо потрапити то в потепління, то в похолодання. Повторюся, зараз ми проходимо "максимум потепління". До 30-40-х років це температурне коливання матиме низхідну хвилю на тлі загального потепління, але в 2060-2070-і роки хвиля знову займе висхідне положення (ці періоди приблизно тривають 60 років)", - розповіла вона.

За словами Бойченка, температурні коливання мають природний характер. Згідно з деякими гіпотезами, ці хвилі може формувати вулканічна діяльність, а також океан. Однак не слід забувати і про зовнішні чинники, які можуть формувати такого типу коливання.

"Механізм впливу вулканів доведений. Вулкани вивергають свій матеріал в стратосферу, на висоту 20-25 км, відбувається забруднення стратосфери газами, попелом. Викиди, наприклад, SO2 в стратосфері призводять до утворення сульфатних аерозолів. Ці аерозолі можуть перебувати в стратосфері до декількох років, виконуючи роль антипарникових компонентів", - сказала Бойченко.

Вона зазначає, що вченими помічено, що після потужних вивержень на землі настає похолодання. Але важливо, щоб ці виверження були в екваторіально-тропічній зоні, тоді вони розносяться по всій земній кулі. Якщо виверження ближче до полюса, то дія має локальний і мінімальний вплив на клімат.

"Крім того, якщо в атмосферу потрапить космічне тіло, метеорит, то газо-аерозольне забруднення атмосфери також призведе до похолодання на планеті. Тобто в земній кліматичній системі є як зовнішні, так і внутрішні регулятори", - пояснила Бойченко.

За її словами, збільшення потужності природних явищ проявляється масштабністю на території України.

"Це більш різкі перепади температур (температурні гойдалки), ураганні вітри, пилові бурі, зливи, посухи і більш потужні смерчі. Аномальні явища стали більше поширюватися по території України. Якщо раніше вони мали локальний характер, то зараз зачіпають великі території", - сказала вона.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...