Хіти тижня. Унікальна знахідка: Давньоєгипетський "завод" розкопали археологи (фото)

Ця стіна була розташована на захід від церемоніальної дороги, яка вела до храму Хонсу, побудованого фараоном Рамзесом III.

В Єгипті на знаменитій алеї сфінксів в Луксорі вчені виявили залишки потужної стіни і кілька печей, що використовувалися в римський період. Знахідку знайшли фахівці Археологічної місії Міністерства у справах старожитностей Єгипту при проведенні земляних робіт. Про відкриття коротко повідомляється на офіційному сайті міністерства, передають Патріоти України.

Як повідомляється, розкопки на алеї сфінксів розпочалися ще в 2017 році. Останні півроку роботи були припинені, в тому числі через пандемію коронавірусу. В травні роботи були відновлені.

В результаті під алеєю сфінксів був виявлений свого роду завод. Тут розташовувалися майстерні з виробництва цегли з глини. Її обпалювали в круглий печах, залишки яких були виявлені археологами.

В інших печах, як вважають вчені, могли виготовляти керамічні посудини і вироби з фаянсу. Печі датовані пізнім римським періодом.

Крім того, була виявлена велика стіна, яка, ймовірно, колись захищала східну частину міста від повеней. Луксор стоїть на березі Нілу. Довжина виявленої ділянки становить близько 30 метрів, висота 2,5 метра, а завширшки - три метри.

Ця стіна була розташована на захід від церемоніальної дороги, яка вела до храму Хонсу, побудованого фараоном Рамзесом III. У період еллінізму при правлінні Птолемея III Евергета були зведені великі ворота і стіна цього храму.

Вчені відзначають, що виявлена стіна була побудована приблизно в такому ж стилі, а основним будівельним матеріалом для неї послужив глиняну цеглу, хоча використовувалися і блоки з пісковика. Ймовірно, ця цегла виготовлялася тут же.

Попередній аналіз показав, що знайдена стіна могла бути частиною куди більш монументальної споруди. Бар'єру довжиною в 30 метрів явно не вистачило б для повного захисту від повені в періоди підйому води в Нілі. Тим більше що довжина самої церемоніальної дороги становить три кілометри. Не виключено, що і захисна стіна була приблизно такої ж довжини.

Подарунок був не випадковим? Справу про загибель помічника Залужного передано до суду

четвер, 18 квітень 2024, 18:30

Справу про загибель Геннадія Частякова, помічника колишнього головнокомандувача ЗСУ, передали до суду. Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань, передають Патріоти України. Перед судом постане офіцер з апарату помічників головнокоманд...

"Що не день, то пригоди": На концерті Анастасії Приходько знову сталася біда

четвер, 18 квітень 2024, 17:58

Співачка Анастасія Приходько повідомила, що під час її концерту знову стався неприємний інцидент. Це вже не перша сумна новина, якою артистка ділилася під час гастролей "Холодно", передають Патріоти України. Лише кілька днів тому виконавиця розповідала...