Хіти тижня. Усе під контролем, кажете? В "українському Ухані" використані костюми та рукавиці лежать просто неба (відео)

Будь-які медичні відходи несуть загрозу: не використані ліки або такі, в яких закінчився термін придатності – хімічну загрозу, а пов’язки (маски), шприци – бактеріологічну.

Містечко Монастириська на Тернопільщині вважають епіцентром коронавірусу не лише в області, а й у всій Україні. Але, попри це, використані медиками костюми та рукавиці тут просто викинули на звалище, і зараз вони лежать просто неба. Про це свідчить відео, яке опублікував телеграм-канал Teza, передають Патріоти України.

На кадрах активістка говорить, що ці використані медиками костюми та рукавиці викинули на смітник біля лікарні, а неподалік доріжки, якою діти ходять на озеро. "Ось так у нас усе – під контролем. Ось так відбувається утилізація та локалізація вірусу у Монастириському районі. Про який контроль ви кажете? Що ви звітуєте? Як це можна назвати, скажіть", – дивується жінка.

Вона додає, що головний лікар місцевої лікарні навіть її запитував, хто це накидав.

Як правильно утилізувати медичні костюми, рукавиці та маски

За словами екоактивіста Сергія Антоненка, в українському законодавстві немає такого поняття як медичні відходи. Тому, пояснює він, в цьому й полягає складність, оскільки такі відходи важко віднести до небезпечних.

Водночас активіст наголошує, будь-які медичні відходи несуть загрозу: не використані ліки або такі, в яких закінчився термін придатності – хімічну загрозу, а пов’язки (маски), шприци – бактеріологічну.

"Маски, особливо одноразові, потрібно збирати у герметичну ємність і потім спалювати. Маски не піддаються, звісно, подальшій вторинній переробці. Щодо респіраторів, то там є поєднання кількох матеріалів, і щоб його повторно переробити, потрібно розбирати його окремо, наприклад, пластик, фільтри тощо. А якщо розбирати, то це небезпечний контакт, тому робити цього не варто. Оскільки це – все, що було в контакті з людиною під час якогось захворювання, то маски, рукавички та інші медичні відходи слід спалити", – додає Антоненко.

За його словами, використані маски, рукавиці та костюми у смітник викидати не слід, бо це несе загрозу.

Додамо, згідно з рекомендаціями МОЗ, використані маски та рукавиці слід викидати в закритий контейнер для відходів.

Був "змушений поїхати до хворої матері": У Рівному головного сержанта засудили за дезертирство

вівторок, 7 травень 2024, 18:56

У Рівному апеляційний суд покарав військовослужбовця за дезертирство, вчинене в умовах воєнного стану і відправив його на 5 років за ґрати. Про це передає Zaxid.net з посиланням на вирок суду, передають Патріоти України. Як йдеться у справі, головний с...

Оскарження висновку ВЛК можливе: Офіцер розповів, як це відбуватиметься

вівторок, 7 травень 2024, 18:22

Можливість оскарження рішення військово-лікарської комісії залишиться в оновленому законодавстві. Про це заявив в ефірі телемарафону офіцер Центральної військово-лікарської комісії Дмитро Мірошніченко, передають Патріоти України. "Ми її удосконалили. В...