Хіти тижня. Усього кілька хвилин кожного дня: Вчені назвали просту гігієнічну звичку, яка захищає від раку

Хвороби ясен та втрата зубів підвищують ризик раку шлунка на 52%.

Регулярне чищення зубів може знизити ризик розвитку раку порожнини рота або шлунка, повідомляють Патріоти України.

За інформацією The Daily Mail, вчені з Гарвардської Школи громадської охорони здоров'я Чана більше 20 років відстежували дані тисячі людей, щоб розкрити цей зв'язок.

Вони виявили, що у людей з анамнезом захворювання ясен до 52% вище ймовірність розвитку раку стравоходу або шлунка у більш пізньому віці. Результати також показали, що ризик був ще вище серед людей, які раніше втратили зуби.

Так, основною причиною захворювань ясен є погана гігієна порожнини рота. Дослідники вивчили рівень захворюваності на рак стравоходу і шлунка у 98 459 жінок і 49 685 чоловіків протягом як мінімум двох десятиліть.

Результати показали, що протягом 22-28 років спостереження було виявлено 199 випадків раку стравоходу і 238 випадків раку шлунка. В анамнезі захворювання ясен було пов'язано з підвищеним на 43% і 52% ризиком розвитку раку стравоходу і шлунка, відповідно. Вчені стверджують, що в учасників, які втратили зуби, ризик захворювання раком стравоходу був на 42% вище, а ризик раку шлунка - на 33%.

Зв'язок між бактеріями, зазвичай виявляється у роті, такими як tannerella forsythia і porphyromonas gingivalis. Інша можлива причина полягає в тому, що погана гігієна порожнини рота і захворювання ясен можуть сприяти утворенню бактерій, які, як відомо, викликають рак шлунка, вважають вчені.

Автори прийшли до висновку про важливість орального мікробіома при раку стравоходу і шлунка. "Додаткові результати можуть послужити легкодоступними неінвазивними біомаркерами і допомогти ідентифікувати осіб з високим ризиком розвитку цих видів раку", - говорять вчені.

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...