Хіти тижня. В Україні продовжать карантин: Коли вийдемо на роботу та що заборонять до липня

В Україні вже ухвалили рішення продовжити карантин щонайменше до травня. Найімовірніше, дрібні підприємства відкриють тільки 12 травня (дата ще обговорюється), водночас левова частка обмежень продовжить діяти до кінця червня, оскільки у владі бояться другої хвилі захворювань, передають Патріоти України.

Головне:

  • частину підприємств можуть відкрити 12 травня (передусім малий бізнес);
  • більшість обмежень діятиме до липня;
  • остаточне рішення ухвалять і оголосять тільки після Великодня;
  • громадський транспорт можуть запустити після травня, імовірно, за виключенням метрополітену;
  • якщо карантин буде повноцінно діяти в ЄС, в Україні його також скасовувати не стануть.

Рішення оголосять після Великодня

Перше – зараз влада очікує, що спалах захворювань відбудеться на Великдень або відразу після нього. Саме упродовж цього періоду можуть проявитися симптоми у всіх, хто вже заражений, але поки не знає про це.

Відразу після свят оголосять проміжне рішення. У владних колах говорять: навіть якщо ситуація погіршиться, різко оголошувати карантин відразу до кінця травня або тим паче до середини літа не планують. Діятимуть поетапно.

"Жорсткі обмеження в будь-якому разі залишаться до липня. А втім, можливо, в першу хвилю продовжимо карантин до середини травня", – зазначив співрозмовник. Цю ж інформацію неофіційно підтверджують і в РНБО, також не називаючи чіткі дати.

Про те, що підприємства можуть відкрити 12 травня, джерела в Кабміні розповідали ще кілька днів тому. Але мова тільки про дрібний бізнес (фізособи-підприємці, ті, хто надає послуги населенню без накопичення водночас великої кількості людей в одному приміщенні).

Паралельно доведеться запускати й громадський транспорт. Можливо, метро не відновить роботу й після того, як відкриють частину підприємств. Це стане проблемою насамперед для Києва та Харкова, там місцевій владі доведеться організувати додатковий наземний транспорт, дотримуючись обмеження за кількістю пасажирів.

Друге – українська влада, ухвалюючи рішення про закінчення карантину, орієнтуватиметься на ЄС. "Ситуація вже краща, ніж в Іспанії, Італії, але гірша, ніж у Німеччині, де вже є хороші тенденції. Ми будемо оцінювати ситуацію після свят. Очікуємо, що пік настане після Великодня. Такої ситуації, що у нас закінчився карантин, а в ЄС він діє – не буде. Будемо орієнтуватися на європейський досвід", – розповів високопоставлений чиновник.

Більшість обмежень буде діяти й після травня

Частина співрозмовників стверджує: навіть якщо українцям дозволять виходити на роботу в травні (за бажанням можна буде працювати віддалено), левова частка жорстких обмежень діятиме й надалі.

Навіть якщо число підтверджених випадків коронавірусу почне стрімко знижуватися, до липня відвідувати пляжі, влаштовувати масові заходи, повноцінно відкривати торгові центри, дозволяти з'являтися на вулицях без масок не будуть.

Спершу в Кабміні розробляли щонайменше два сценарії продовження карантину. Тепер же думають залишити всі обмеження до 12 травня й до цієї дати ухвалити остаточне рішення.

Якщо виявиться, що пік захворюваності ще попереду, цілком імовірно, що плани переглянуть. Наприклад, за прогнозом українських вчених зі Світового центру даних із геоінформатики та сталого розвитку, до кінця квітня в країні захворіє 45 тисяч громадян і 3 тисячі помре. В такому разі сподіватися на скасування карантину для тих, хто працює, в травні не варто – жорсткі та повноцінні обмеження можуть продовжити аж до літа.

Однак економіка просто не витримає простою в кілька місяців. За різними підрахунками, тимчасово закрилися майже 600 тис. підприємств. Щонайменше два мільйони людей залишилися без заробітних плат. Наприклад, втрати авіаційної галузі лише за перший квартал 2020 року оцінили в 10-15 млрд гривень. В умовах суворого карантину в 57% українців заощаджень вистачить на чотири тижні чи навіть менше.

Джерело: Обозреватель

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...