Хіти тижня. Великий успіх вітчизняних археологів: На північній околиці Харкова розкопали дуже незвичне скіфське поселення (відео)

Під Харківом, у містечку Дергачі археологи розкопали стародавнє скіфське поселення. Йому дали назву Дергачі-Луки. Про це розповів керівник археологічної експедиції Каразінського університету, як займалася розкопками, Костянтин Пеляшенко, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Об'єктив".

За його словами, скіфське поселення було виявлене поблизу міста Дергачі у Харківському районі. На основі досліджень попередніх років вчені встановили, що саме в цьому районі зосереджена концентрація пам'яток скіфського часу. Поселення примітне тим, що розташоване поруч з досліджуваним раніше похованням, і має незвичну топографію, як для того часу.

"З 2018 по 2019 рік ми проводили дослідження курганного могильника біля Дергачів, у 2020-2021 роках почали досліджувати поселення, яке отримало назву Дергачі-Луки", - зазначив керівник експедиції.

Зокрема, археологи дослідили кілька об'єктів Бондарихинської культури - археологічної культури бронзової доби, що існувала у 11-8 сторіччях до нашої ери.

"Нам вдалося одразу виявити садибу скіфського часу: залишки двох жител, господарські об'єкти та кілька об'єктів Бондарихинської культури. Тепер ми маємо уявлення про господарство населення, яке проживало в цьому поселенні, про житлово-будівельну традицію, матеріальну культуру та датування", - додав Пеляшенко.

До експедиції були долучені також діти із харківських археологічних гуртків, студенти ХНУ ім. Каразіна, а також волонтери.



Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...

Навіть гонорар не мав значення: Спаринг-партнер Усика відмовився від бою з бійцем із Росії й допоміг непереможному німцю його нокаутувати

четвер, 18 квітень 2024, 21:59

Чемпіон EBU у надважкій вазі Олександр Захожий (19−0, 15 КО) розповів про те, що йому пропонували провести бій в Саудівській Аравії з росіянином Арсланбеком Махмудовим (18−1, 17 КО), який виступає за Канаду, передають Патріоти України. «Я одразу відмов...