Хіти тижня. Мовлення телеканалів припинилося: У Москві палала Останкінська телевежа (фото, відео)

27 серпня 2000 року сталася пожежа на Останкінській телевежі в Москві. Вона почалася через коротке замикання на висоті 460 м. Телевежа палала добу й забрала життя трьох осіб, згадують Патріоти України.

У другій половині 1960-х у московському районі Останкіно спорудили головний телецентр СРСР. Його гордістю стала унікальна, найвища у світі вежа, призначена для трансляції передач із Москви, заввишки 537 м. Особливістю конструкції було те, що неймовірно високий і доволі тонкий корпус тримався на неглибокій, але широкій і важкій основі. Міцність вежі забезпечувала система тросів-кріплень, розташованих усередині корпусу.

Того дня через пожежу повністю вигоріли три поверхи. Під час ліквідації пожежі ліфт упав із висоти майже 300 м. Через це загинув командир пожежного підрозділу Володимир Арсюков. Він хотів особисто піднятися на висоту вогнища пожежі. Також загинула ліфтер Світлана Лосєва, яка мала натиснути на кнопку ліфта та їхати з командиром. Третім загиблим виявився слюсар-ремонтник Олександр Шипілін.

Під час пожежі від високої температури лопнули 120 зі 149 тросів, що забезпечують перенапруження бетонної конструкції вежі. Але вежа встояла. Згодом троси відновили.

Інтенсивне горіння фідерів, які мали зовнішні горючі поліетиленові оболонки, фіксували всі учасники гасіння. Краплі поліетилену падали й створювали на різних висотах вторинні вогнища горіння. За температури приблизно 1000°С летіли вниз і фрагменти руйнівних фідерів, які палали.

Після пожежі на Останкінській телевежі реконструювали передавачі й фідери телеканалів "Культура", НТВ, ТБ6 і М1. У вересні 2001-го завершили установку нової передавальної антени ГРТ.

23 травня 2007 року розпочалися будівельно-ремонтні роботи території та приміщень екскурсійного маршруту Останкінської телевежі. Відновили й удосконалили все до 14 лютого 2008-го. Після місяця пілотних екскурсій дозволили водити групи не більш як 40 осіб. Через пожежі канали ГРТ і РТР на певний час запровадили мовлення на одній частоті.

"Літній сеньйор просто спить?": Бразилійка привезла в інвалідному візочку до банку труп, на котрого намагалась оформити кредит

п’ятниця, 19 квітень 2024, 4:15

У вівторок, 16 квітня, в Ріо-де-Жанейро жінка принесла в банк труп літнього чоловіка, щоб спробувати отримати кредит. Про це повідомляє бразильський телеканал TV Globo. . Зокрема, Еріка де Соуза Вієйра Нунес хотіла отримати кредит у розмірі 17 000 ре...

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...