Хіти тижня. Вперше в Україні: Поблизу Трускавця археологи натрапили на "довгий дім" доби неоліту (фото)

Такі споруди неодноразово виявляли на пам’ятках у Польщі, Словаччині, Угорщині, Німеччині. Однак на наших теренах вони є малодосдідженими.

Археологи Рятівної археологічної служби (РАС) завершили польові дослідження поблизу міста Трускавець на Львівщині, де натрапили на поселення культури лінійно-стрічкової кераміки на ділянці будівництва об’їзної дороги. Науковці дослідили дві споруди, характерні для цієї культури. Найбільша споруда мала розміри 23×8 м - "довгий дім" прямокутної форми, збудований у вигляді опорно-стовпової конструкції, повідомляють Патріоти України з посиланням на Спілку археологів України (САУ).

Такі споруди неодноразово виявляли на пам’ятках у Польщі, Словаччині, Угорщині, Німеччині. Однак на наших теренах вони є малодосдідженими. "Припускаємо, що це було невелике поселення, можливо, тимчасова стоянка на декілька десятків людей. Вона одна з небагатьох, які досі виявлені на Прикарпатті. Люди, які тут жили, мандрували на великі відстані, можливо, перейшли Карпати. Ми знайшли відщеп з обсидіану, який потрапляв до нас зі Словаччини і Угорщини", - розповів керівник досліджень, співробітник Рятівної археологічної служби та член Львівського осередку САУ Олександр Сілаєв.

Серед найцікавіших знахідок з поселення - кам’яне знаряддя у вигляді "шевського копита", артефакти з кременю та обсидіану, а також окремі уламки та частини ліпних керамічних посудин.

"І це всього за 12 днів": У Словаччині збір для України наближається до чотирьох мільйонів євро, - ЗМІ

субота, 27 квітень 2024, 15:41

У Словаччині кампанія громадянського збору коштів на допомогу Україні наближається до чотирьох мільйонів євро: люди назбирали великі гроші за 12 днів, в той час як словацький уряд "страйкує" участь у чеській ініціативі щодо допомоги українцям, передают...

Бідолаха почув хруст кісток та закричав від болю: У Туреччині стоматолог вкрутив зубний імплантат у мозок пацієнта

субота, 27 квітень 2024, 15:14

У Туреччині чоловік звернувся до стоматолога із зубним болем, після чого опинився у лікарні, де йому видалили зубний імплантат з порожнини мозку. Про це пише Metro, передають Патріоти України. 40-річний Рамазан Йилмаз звернувся до приватної клініки у Б...