Хіти тижня. "Вселенський гуркіт" у космосі неабияк налякав науковців: Що трапилося

Вчені заявили про злиття нейтронної зірки і чорної діри, яке викликало вселенський гуркіт. Даному явищу у космосі дали назву S190814bv.

Нетипові зміни в просторі-часі зафіксував детектор гравітаційних хвиль LIGO, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Раніше даний детектор фіксував дюжину злиттів виключно чорних дір, але поглинання нейтронної зірки було виявлено вперше. "У мене відвисла щелепа, коли я перевірив ще раз дані", - заявив професор астрономії Джеффрі Латтімер з Каліфорнійського державного університету, що працює в лазерно-інтерферометричній гравітаційно-хвильовій обсерваторії LIGO.

За словами Латтімера, дана подія виходить за рамки теорії, злиття нейтронних зірок і чорних дір можуть розпорошувати в космос такі важкі елементи, як золото і уран.

Відзначається, що подія, яка викликала гуркіт вселенського масштабу, відбулася близько 870 мільйонів років тому, коли дві мертві зірки стали однією. Це зворушило тканину космосу гравітаційною хвилею, яка пронеслася крізь Землю і пройшла через три пари ретельно відкаліброваних датчиків, призначених для їх виявлення.

Це була перша така підтверджена подія, і третій тип зіткнень, виявлений завдяки гравітаційним хвилям. Якщо поточний аналіз залишиться в силі, дана подія ознаменує початок нової ери астрофізичних досліджень.

Тисячі молекул живої матерії можуть породити мільйони, які стають дуже стійкими до деградації: Науковці розгадали таємницю "святого Граалю"

неділя, 28 квітень 2024, 3:25

Таємниця, яка понад 50 років спантеличила наукове товариство, нарешті була розгадана. Команда з Університету Лінчепінга, Швеція, і Гельмгольца в Мюнхені виявила, що певний тип хімічної реакції може пояснити, чому органічна речовина, що міститься в річк...

Є загиблі та поранені: Китай накрив потужний торнадо (відео)

субота, 27 квітень 2024, 23:51

У суботу потужний торнадо накрив китайське місто Гуанчжоу. Про це повідомляє Associated Press, передають Патріоти України. Китайське метеорологічне управління повідомило, що торнадо обрушився в обід на район Байюнь в Гуанчжоу, розгалуженому мегаполісі ...