Хіти тижня. Вже має в доробку вірний прогноз: Нобелівський лауреат з біофізики пояснив, чому не варто панікувати через коронавірус

Під час піку епідемії коронавірусу в Китаї нобелівський лауреат Майкл Левітт, американо-британо-ізраїльський біофізик, який викладає структурну біологію в Стенфордському університеті і проводить велику частину свого часу в Тель-Авіві заявляв, що епідемія почне вщухати. Його прогнози справдилися, передає «Calcalist».

За його словами, спочатку рівень зараження вірусом в провінції Хубей збільшувався на 30% кожен день. При таких темпах весь світ повинен був заразитися протягом 90 днів. Але потім тенденція змінилася. Коли 1 лютого Левітт почав аналізувати дані, в Хубеі було 1800 нових випадків кожен день, і протягом шести днів це число досягло 4700.

Вже 7 лютого, говорить він, число нових випадків зараження початок лінійно скорочуватися, при цьому зменшення кількості випадків лише продовжувалося. Це різка зміна кривої позначила серединну точку і дозволила краще прогнозувати, коли закінчиться пандемія. Біофізик прийшов до висновку, що ситуація в усьому Китаї покращиться протягом двох тижнів.

Загалом, каже він, ситуацію можна порівняти з банківськими відсотками – якщо в перший день людина отримує 30-відсоткову ставку на свої заощадження, на наступний день – 29% і т. д.

Зараз Левітт прогнозує, що коронавірус може зникнути з Китаю вже до кінця березня. Учений звернув увагу на те, що кожен пацієнт з коронавірусом в Китаї заражав в середньому 2,2 людини в день. Таке зростання може призвести тільки до катастрофи. Однак тепер, каже він, на тлі суворого карантину носій вірусу буде заражати тільки 1,5 людини кожні три дні, і швидкість зараження буде продовжувати знижуватися.

Сплеск смертності в Італії через коронавірус Левітт пояснює більш високим відсотком літніх людей серед італійського населення, ніж у Китаї, Франції чи Іспанії. Також свою роль грає відкритість італійської культури, в результаті чого вірус передається великій кількості людей. Вчений підкреслює, що Китай виконав велику роботу і зумів отримати повний контроль над вірусом.

“В даний час найбільше мене турбує те, що США повинні ізолювати якомога більше людей, щоб виграти час для підготовки. В іншому випадку це може призвести до ситуації, коли 20000 інфікованих людей одночасно потраплять в найближчі лікарні, і система охорони здоров’я завалиться”, – говорить він.

У Китаї, за його словами, число нових випадків зараження скоро досягне нуля, а Південна Корея вже подолала серединну точку і вже може побачити кінець епідемії. Біофізик звернув особливу увагу на те, що більшості людей, вмираючих від коронавіруса, більше 70 років.

“Бувають роки, коли вирує грип, як в США в 2017 році, коли смертність була в три рази вище звичайного показника. І все ж ми не піддалися паніці. Ось моє послання: ви повинні думати про коронавірус, як про тяжкий грип. Він в чотири-вісім разів сильніше звичайного грипу, і все ж більшість людей залишаться здоровими, а людство виживе”, – резюмував він.

Одна з країн Європи хоче радикально змінити правила для українських біженців: Чого чекати

вівторок, 23 квітень 2024, 17:23

У Норвегії пропонують продовжити колективний захист для українців із 3 до 5 років, що дасть уряду та парламенту Норвегії більше часу та можливостей для вирішення ситуації із українськими біженцями. Також розглядається можливість видачі звичайних дозвол...

Аби створити відчуття кризи: Samsung запровадив 6-денний робочий тиждень

вівторок, 23 квітень 2024, 16:48

Samsung Group запровадив шестиденний робочий тиждень для керівників всіх підрозділів компаній. Головною причиною є труднощі в бізнесі. Про це повідомляє Business Insider, передають Патріоти України. Деякі керівники підрозділів почнуть працювати за нови...