Хіти тижня. За допомогою 3D-принтера: Вчені розгадали загадку моста Леонардо да Вінчі

Міст да Вінчі був в 10 разів довше інших мостів того часу, проте мав тільки дві опори і одну арку.

Група дослідників з Массачусетського технологічного інституту в США з'ясувала, наскільки був міцний міст, проект якого розробив Леонардо да Вінчі, передають Патріоти України.

Вчені за допомогою 3D-принтера виготовили 126 блоків для моделі моста, яка була в 500 разів менше оригінальної конструкції довжиною 280 метрів. Хоча да Вінчі не вказував, який будівельний матеріал повинен використовуватися, єдиним підходящим і доступним в той час ресурсом був камінь. Модель продемонструвала, що такий міст міг триматися під власною вагою і не потребував речовин для скріплення каменів.
Міст да Вінчі був в 10 разів довше інших мостів того часу, проте мав тільки дві опори і одну арку. При цьому висота конструкції була достатньою для того, щоб під нею могли пропливати невеликі судна. Проект був розроблений Леонардо для султана Османської імперії Баязида II, який хотів побудувати міст між Константинополем і сусіднім районом Галата. Оскільки в регіоні часто відбуваються землетруси, винахідник передбачив спеціальні опори по обидва боки мосту, щоб стабілізувати конструкцію при поперечних зсувах.

Це буде справжній прорив! Генетик розповів, коли вчені зможуть кардинально продовжити життя людини

четвер, 2 травень 2024, 7:37

Перші спроби кардинально продовжити життя людства в перспективі очікуються в межах найближчих двадцяти років. Про це розповів генетик і біогеронтолог, кандидат біологічних наук Олександр Коляда в інтерв'ю "РБК-Україна", передають Патріоти України. "За ...

Градусники будуть зашкалювати? Синоптики прогнозують "надзвичайно спекотне" літо в Європі

четвер, 2 травень 2024, 7:30

Літо в Європі буде спекотніше, ніж зазвичай, з більш високим ризиком посухи та хвиль тепла. Очікується, що теплий травень продовжить тенденцію, яка спостерігалася 10 місяців поспіль із рекордно високими глобальними температурами, передають Патріоти Укр...