Хіти тижня. Заборона бойлерів в Україні: Міф чи реальність

З 1 травня в Україні набули чинності зміни до закону "Про житлово-комунальні послуги", які принесли для населення багато нововведень.

В соціальних мережах і в деяких ЗМІ почали активно розповідати, що новий закон також забороняє встановлення бойлерів і котлів для автономного опалення. Журналісти розпитали адвокатів і юристів про те, чи правда це чи міф, і чи доведеться українцям масово відмовлятися від бойлерів, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

Що написано в законі

В оновленому законі прописано чимало нововведень, які встигли спантеличити українців своєю неоднозначністю. Щоправда, в тексті закону все ж не згадується про пряму заборону на використання бойлерів і котлів для автономного опалення, а вся паніка була викликана постами в соціальних мережах і фейковими новинами.

У законі ж написане наступне:

"У багатоквартирних будинках, в яких на день набрання чинності цим Законом не менше половини квартир і нежитлових приміщень відокремлені (відключено) від мереж централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, власники квартир і нежитлових приміщень, приєднаних до таких мереж, не зобов'язані, але мають право виключно за власним рішенням, в встановленому порядку відокремити (відключити) від них свою квартиру або нежитлове приміщення і влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення і/або гарячого водопостачання) в такій квартирі чи нежилому приміщенні".

Простими словами – бойлер і котел, як і раніше, можна установлювати у себе в квартирі. Обмеження є тільки на відключення від централізованої подачі тепла і води.

"Про заборону на встановлення бойлерів і котлів в Законі не згадується, а паніка в мережі спровокована елементарним перекручуванням фактів. Ви можете спокійно встановлювати бойлери та котли, але відключатися від централізованого теплопостачання ви маєте право за умови, що половина квартир вашого будинку вже відключені від системи. Тому, не варто вестися на масову паніку в мережі і викидати вже куплені бойлери, встановлюйте їх на здоров'я", – пояснила в коментарі сайту "Сьогодні" Катерина Горішня, юрист ЮК "Тарасов та партнери".

Інна Власенко, адвокат Адвокатського об'єднання "Артіус", додає, що у закону, до того ж, немає зворотної дії, і навіть в тому випадку, якщо б в ньому говорилося про заборону бойлерів і котлів, це б не поширювалося на тих, хто вже їх встановив.

"По-перше, закон зворотної сили не має, а по-друге, і найголовніше – в законі відсутня норма, яка встановлює заборону на установку і використання бойлерів. Тому бойлери можна встановлювати і використовувати, як і раніше. Крім того, технічно проконтролювати таке встановлення неможливо", – каже Власенко.

Вона також додала, що, згідно з нормами закону, не допускається примусове відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води власників квартир і нежитлових приміщень, приєднаних до таких мереж, в багатоквартирних будинках в разі відключення від цих мереж інших власників квартир і нежитлових приміщень.

"Такі нововведення запроваджені для того, щоб зберегти систему опалення і гарячого водопостачання. Оскільки відмова частини мешканців будинку від отримання таких послуг призводить до розбалансування системи опалення будинку", – зазначила Власенко.

Таким чином бойлери та котли можна продовжувати безперешкодно встановлювати, проте відключитися від централізованих мереж можна тільки в тому випадку, якщо вже більше половини мешканців зробили це. В іншому випадку потрібно буде писати колективний запит.

"Єдиною можливістю відключитися від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання буде відключення від таких мереж всім будинком. Але для цього потрібна згода всіх власників житлових і нежитлових приміщень в будинку, які ще не відключили свої квартири та нежитлові приміщення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води. На сьогодні центральним органом виконавчої влади не розроблений новий Порядок відключення окремих споживачів від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання", – коментує ситуацію Євген Ляшук, адвокат ЮК "Де-юре".

Якщо ж половина будинку вже відключилася від центральної системи і формальних перешкод немає, бажаючому перейти на автономне опалення та нагрівання води все одно доведеться витратити якийсь час. Йому потрібно буде написати заяву, де необхідно вказати причини відключення і те, що він хоче встановити у себе. Заяви на відключення прийматиме місцева влада, яка також буде зобов'язана оприлюднювати на муніципальних сайтах перелік будинків, в яких перейшли на котли і бойлери половина і більше квартир.

Чи можна взагалі заборонити бойлери

Варто звернути увагу і на те, що заборонити бойлери та котли – практично неможливо. Ну, тобто, заборонити щось можна, а ось проконтролювати це – ні.

"На законодавчому рівні забороняти бойлери та котли як вид автономного теплопостачання не має сенсу, бо цю заборону буде практично неможливо контролювати", – каже Катерина Горішна.

Водночас, в законі толком і не прописані штрафи за порушення і самовільну установку котлів і бойлерів. Так, адвокат Євген Ляшук нагадує, що зараз покарання за незаконну "автономію" у вигляді котлів автономного опалення згідно зі ст. 150 Кодексу України про адміністративні правопорушення становить штраф для фізичних осіб від 17 до 51 грн., і для юридичних осіб – від 51 до 119 грн.

"Як і в випадку з самовільним відключенням від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання, заборона самовільного встановлення бойлерів або штраф за таку установку повинен бути прописаний законодавцем в певних нормативних актах. В такому випадку контроль за такими незаконними установками побутових приладів може бути покладено на відповідного постачальника ЖКП. Однак не думаю, що це зупинить українців, які шукають альтернативу уже зношеним мережам і постійному підвищенню цін. Власники приватних будинків все частіше вибирають автономні варіанти, мешканці багатоповерхівок встановлюють опалювальні котли і бойлери. А бум на електронагрівачі кожну осінь-зиму очевидно говорить про недосконалість діючої системи", – розповів Ляшук.

Стосовно світової практики, то в деяких країнах взагалі немає такого поняття, як центральне опалення. Наприклад, у Великій Британії всі жителі самостійно дбають про своє опалення. Але зараз там хочуть відмовитися від газових конфорок і котлів і перейти на низьковуглецеве обладнання, наприклад, індукційні конфорки. Робиться все це для того, щоб зменшити рівень шкідливих викидів до атмосфери.

"Взагалі, якщо говорити про практику зарубіжних країн, то, наприклад, в Британії уряд оголосив, що вже 2025 року в нових будинках будуть заборонені до установки газові котли. Але ця норма є частиною загальних реформ, які спрямовані на поліпшення екологічної ситуації шляхом зменшення використання систем опалення на викопному паливі, а ніяк не для викорінення автономного теплопостачання та ускладнення життя громадянам", – додала Катерина Горішна.

Центральне опалення практично відсутнє і в Японії – така система там є тільки в префектурі Хоккайдо, найхолоднішій частини країни, а решта жителів найчастіше використовують для обігріву електричні кондиціонери і обігрівачі. Навіть в Німеччині і Франції жителі самі встановлюють котельні, або ж проводять загальнобудинкове опалення.

Як ми бачимо, заборона на установку котлів і бойлерів в інших країнах не надто поширена, та й в Україні її не існує. Тому не варто панікувати і думати про те, куди б подіти куплений бойлер або котел, точно не варто.

Карма? В окупованому Криму вантажівка загарбників роздавила авто колишнього "топчиновника", він загинув

вівторок, 19 березень 2024, 10:25

У ДТП з російськими військовими загинув колишній голова Кримавтодору Дмитро Кривенко, . Як повідомляють російські ЗМІ та кримські пабліки, Кривенко загинув сьогодні, 18 березня, на одній із кримських трас. Авто колишнього чиновника лоб в лоб зіткнулося...

"Пляжі Ірану і КНДР чекають вас": Соловйов запропонував достойну "альтернативу" росіянам амість Європи

вівторок, 19 березень 2024, 10:22

Російські пропагандисти на шоу рупора Кремля Володимира Соловйова поскаржилися на те, як "важко" жити без відпочинку в Парижі та на Лазурному березі. Соловйов своєю чергою запропонував альтернативу – "курорти" Ірану та Північної Кореї, передають Патріо...