Хіти тижня. Здав 1600 радянських шпигунів! Спливла вражаюча історія найуспішнішого американського агента

Спеціальний агент ЦРУ Дмитро Поляков передав західній розвідці більше 20 ящиків з секретними документами і здав 1600 агентів радянських спецслужб. Він 25 років працював в радянському ГРУ, ставши одним з найуспішніших "кротів" в історії. Про безпрецедентний подвиг Полякова, відомого під псевдонімом "Бурбон", розповів "Рамблер", передають Патріоти України.

Будучи ветераном Другої Світової війни, кавалером орденів Червоної Зірки і Вітчизняної війни, Поляков демобілізувався в званні майора і після успішного навчання на курсах Генштабу СРСР, був направлений на службу в ГРУ, де почалася його кар'єра розвідника.

Причиною, через яку Поляков став працювати на ГРУ, стала злочинна жадібність радянської розвідки. У 60-х роках, коли він працював в США, в представництві Радянського Союзу в Військово-штабному комітеті Організації Об'єднаних Націй, у Полякова захворів тримісячний син. Дитині була потрібна термінова операція, яка коштувала 400 доларів, але в ГРУ йому відмовили в допомозі.

Незабаром після цього, в 1961 році Поляков зв'язався з агентом ФБР, запропонувавши свої послуги. Спочатку він здав Бюро декількох шифрувальників, які працювали під прикриттям в радянських представництвах в Америці. Вдруге Поляков передав інформацію про п'ятдесят агентів ГРУ і КДБ, які діяли в США. Згодом він не тільки повідомляв в ФБР інформацію про нелегальних агентів радянської розвідки, але і передавав секретні документи, які згодом використовувалися американцями в якості навчальних посібників.

Через рік успішної співпраці з ФБР, Дмитро Поляков почав працювати на ЦРУ. З Центральним Розвідувальним Управлінням агент, під псевдонімом "Бурбон", співпрацював аж до 1986 року. Поляков поставляв в США інформацію про численні агентів і операціях ГРУ, викрадав і переправляв в Штати різні секретні документи. Однією з найбільш успішних його операцій стала доставка в Америку телефонних довідників Генштабу СРСР і ГРУ.

У липні 1986 року Дмитро Поляков був розкритий. Радянській розвідці це вдалося тільки завдяки завербованому ними американському "кроту". Агент був заарештований, і після швидкого суду засуджений до розстрілу. Дмитра Полякова стратили навесні 1988 року, незважаючи на те, що навіть президент США Рональд Рейган просив про його помилування.

Хто б сумнівався: Міжнародні експерти знайшли порушення в справі Коломойського

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:27

У справі бізнесмена Ігоря Коломойського, який знаходиться під вартою за підозрою у заволодінні коштами «Приватбанку», є порушення одразу трьох статей Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ). Такого висновку дійшли експерти моніторингової місії IAC ...

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...