Хіти тижня. Зміна клімату: Гольфстрім на порозі смерті, а Європа напередодні нового льодовикового періоду

Сюжет з голлівудської катастрофи "Післязавтра" вже завтра може стати похмурою реальністю.

Учені б'ють на сполох: Гольфстрім зникає з лиця Землі. Потужна океанська течія, яка обігріває всю Західну Європу вже зовсім скоро може зникнути, тоді в Європі настануть арктичні зими, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Як відомо, Гольфстрім - це потужна океанічна течія, яка транспортує тепло від східного узбережжя Північної Америки до Західної Європи. Його ще називають грубкою Європи, оскільки саме завдяки теплим водам, що омивають з заходу європейський континент, в країнах Західної Європи панують досить м'які теплі зими.

Однак в останні роки швидкість течії Гольфстріму істотно сповільнилася. Хоча, така тенденція намітилася ще в середині 20 століття, зокрема, вчені тоді зафіксували, що течія стала на 15% повільніше нести свої води. Тепер же ситуація погіршилася. Вчені говорять про те, що течія сповільнюється катастрофічними темпами, а на деяких відрізках вона і зовсім стала переривчастою.

Більш того, деякі кліматологи схиляються до того, що незабаром для Гольфстріму може наступити "точка неповернення", коли він і зовсім зникне з лиця Землі. Причому статися це може вже в найближче десятиліття. Тоді, прогнозують фахівці, середньорічна температура в Західній Європі відразу впаде на 10-12 градусів. А зими на європейському континенті стануть воістину арктичними.

При цьому східне узбережжя Північної Америки, у якого Гольфстрім забирає надлишкове тепло, навпаки, виявиться у владі виснажуючої спеки.

Однак у всій цій кліматичній катастрофі є також один позитивний момент: в Атлантиці стане формуватися менше штормів. Адже саме ця тепла течія підживлює їх енергією.

Достовірна причина уповільнення течії, а також її можливого зникнення, невідома. Однак багато вчених схиляються до думки, що у всьому винен горезвісний парниковий ефект. Нібито через потужне танення льодовиків відбувається сильне опріснення океану, що призводить до зміни щільності води. Саме цей фактор є для течії убивчим.

Подарунок був не випадковим? Справу про загибель помічника Залужного передано до суду

четвер, 18 квітень 2024, 18:30

Справу про загибель Геннадія Частякова, помічника колишнього головнокомандувача ЗСУ, передали до суду. Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань, передають Патріоти України. Перед судом постане офіцер з апарату помічників головнокоманд...

"Що не день, то пригоди": На концерті Анастасії Приходько знову сталася біда

четвер, 18 квітень 2024, 17:58

Співачка Анастасія Приходько повідомила, що під час її концерту знову стався неприємний інцидент. Це вже не перша сумна новина, якою артистка ділилася під час гастролей "Холодно", передають Патріоти України. Лише кілька днів тому виконавиця розповідала...