Хіти тижня. Зникли понад 400 років тому: Прадавні тури повертаються в Україну (відео)

Тварини будуть жити в умовах дикої природи, але контрольовано.

Прадавні тури повернулися в Україну. Дикі бики та корови цієї породи, котрі не боялися вовків і могли легко підняти на роги коня, були знищені більш як 400 років тому, але німецькі вчені вивели нових, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Їхні нащадки жили ще десь у ХVI столітті на теренах України, але дикий бик з української природи зник. "Наша основна задача – відродити природу саме такою, якою вона була, саморегулювання. Де були б дикі бики, хижі тварини, і біорізноманіття постійно збільшувалося", - розповів менеджер з туризму природнього парку Ростислав Полушвайко. Тому прародич тура, або ще "туроподібна худоба Хека" (від прізвища вчених), може це виправити під пильним оком фахівців природнього парку у селі Беремицьке. "Вони до нас приїхали із парку у Латвії", - пояснює екскурсовод.

Це 4 малюки і 8 дорослих, які теж ще мають рости – тому на перший погляд історичної міці та півметрових ріг поки немає. Хоча саме цей вид набирає вагу до 600, а то й 800 кілограмів – усе залежить від місця проживання. Німецький ентузіаст Вальтер Фріш присвятив десятки років селекції туроподібних. "Худоба не лише повинна стояти у стійлі. Вона повинна бути у дикій природі. Нині туроподібні є у багатох країнах Європи. І, відповідно до погодніх умов, умов харчування та середовища, вони набувають своїх кольорів, звичок та розмірів", - каже селекціонер.

Кров цих туроподібніх обов'язково змішають із українськими ваговиками – прародичами волів. Українська сіра степова може сягати вагою до 1000-1200 кілограмів, що точно має наблизити у майбутному до родичів колись вимерлих тварин. Вага лише ріг тварин з іще льодовикового періоду – 34 кілограми, і подібні істоти дуже щільно населяли узбережжя Дніпра, Десни та Дністра. "Ці тварини, незважаючи на вимирання, залишили близько двох тисяч видів домашньої худоби", - каже Ростислав Полушвайко.

Це й дозволило шляхом селекції вивести дуже схожого бика, який, на відміну від зубрів, не полохливий і може підпустити на близьку дистанцію, а в разі небезпеки – відкинути або й посадити на роги. Він не боїться холоду і виконує важливі екологічні функції – випасаючи та витоптуючи траву, запобігає степовим пожежам, пришвидшує ріст молодої трави і розносить насіння різних трав далеко за ореол свого проживання.

25-річна українка організувала "фабрику документів" у Гданську, але щось пішло не так (відео)

вівторок, 16 квітень 2024, 13:02

Польські правоохоронці затримали 25-річну громадянку України, яку підозрюють у підробці документів. Слідчі виявили понад 2750 готових документів, вартість яких на чорному ринку може сягати 14,5 млн злотих (близько 142 млн грн). Про це повідомила Прикор...

У Євпаторії понад 200 тварин загинули під час пожежі у зоопарку

вівторок, 16 квітень 2024, 11:44

В тимчасово окупованій Євпаторії вночі згорів екзотаріум Тропік-парк, на пожежі врятовано жінку та двох ведмедів. Про це повідомляють російські ЗМІ у вівторок, 16 квітня.Зазначається, що повідомлення про спалах надійшло до служби порятунку о 02:33. Вог...