Х**ло вже не відвертиться? Отруйники Навального із ФСБ убили кількох журналістів і активістів, - розслідування

Фігуранти журналістського розслідування отруєння російського опозиціонера Олексія Навального можуть бути причетними до вбивств кількох людей. Про це йдеться в новій частині розслідування The Insider, проведеного спільно з Bellingcat і Der Spiegel. Зазначають, що йдеться про групу співробітників НДІ-2 Федеральної служби безпеки Росії, передають Патріоти України.

"І жертви, і мотиви, і способи вбивства могли бути не схожими один на одного – і тільки команда виконавців була більш-менш постійною. Причому в команді працюють не тільки співробітники НДІ-2, а й Служба із захисту конституційного ладу ФСБ, відома серед іншого переслідуванням політичних активістів", – ідеться в повідомленні.

Зазначено, що бригада ФСБівців діяла цинічно і самовпевнено: в одному з випадків вони перед убивством журналіста вимкнули відеокамери на цілій вулиці, а відразу після цього самі ж стали проводити офіційну експертизу крові своєї жертви.

"Також з'ясувалося, що жертвами можуть виявитися не тільки активісти і журналісти, а й цілком системні фігури, які виступають на пропагандистських телешоу і критикують Навального", – пояснили розслідувачі. Вони вважають, що є щонайменше три відомі випадки, які можна пов'язати із вказаною групою ФСБ.

Так, ідеться про журналіста і правозахисника Тімура Куашева. Його тіло виявили 1 серпня 2014 року біля дороги в лісі. На колінах і обличчі у нього були синці, а судмедексперт знайшов під пахвою сліди від шприца. Офіційна причина смерті – гостра коронарна недостатність.

"Незадовго до вбивства 13 липня 2014 року в Нальчик прибув Костянтин Кудрявцев (той самий, який потім прославився докладним звітом про отруєння "помічнику Патрушева Максиму Устинову", роль якого грав Навальний). Через тиждень, 22 липня, в Мінеральні води (півтори години на машині від Нальчика) прилетів ще один із майбутніх отруйників Навального з НДІ-2 ФСБ – лікар Іван Осіпов. Кількома днями пізніше, 29 липня, до Владикавказу прибули інші два учасники групи – Денис Мачикін і Роман Матюшин. Обидва вони мали зворотні квитки на 30 липня, в Осипова був зворотний квиток на 31-ше. Але, мабуть, щось пішло не за планом – і все зрушилося на один день. Викрадення і вбивство було скоєно 31-го числа, і всі вони перенесли квитки на день пізніше: Мачикін і Матюшин вилетіли в день вбивства, 31 липня, Осіпов – наступного дня", – пишуть журналісти.

У березні 2015 року в передмісті Махачкали знайшли мертвим активіста громадського регіонального руху "Єдність" Руслана Магомедрагімова. Офіційна причина смерті – задуха, однак слідів насильства на тілі не виявили. За словами близьких чоловіка, на шиї у нього були видимі дві точки, схожі на сліди уколів шприцом.

"Якщо у випадку з Тимуром Куашевим кількість поїздок отруйників відкидає будь-які можливі збіги, то у випадку з Магомедрагімовим можна говорити лише про високу ймовірність, оскільки головним фігурантом тут є Осіпов, а у нього були й інші поїздки до Махачкали, тому тут ймовірність збігу повністю відкинути не можна", – йдеться в розслідуванні.

У листопаді 2019 року в поїзді Тамбов – Москва помер лідер руху "Нова Росія" Микита Ісаєв. За словами помічниці, яка стала свідком смерті, Ісаєв прокинувся вночі, пішов у туалет і повернувся звідти після тривалої відсутності вже в поганому стані. Він встиг лише сказати: "Отруївся, схоже". Потім чоловіка стало трясти, закочувалися очі.

Зупинити відразу поїзд не можна було, бо він перебував далеко від найближчого селища із фельдшерським пунктом. Через годину він прибув на найближчу станцію, де лікарі констатували смерть. Офіційна причина смерті – серцевий напад.

Видання підкреслює, що в бригаді, яка працювала щодо Ісаєва, були два отруйники, які відомі за замахом на Навального – Олексій Александров й Іван Осіпов (обидва з медичною освітою). Були також троє інших ФСБівців – Олександр Самофал, Віктор Кравченко і Михайло Тихонов.

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...