"Хотів, щоб вони подихали": У Харкові чоловік з сокирою "напав" на кам'яних "баб" (фото)

У Харкові чоловік "напав" на пам’ятники, бо хотів, щоб вони "подивились світ". Деталями неординарного інциденту 3 листопада поділилась пресслужба поліції Харківської області, передають Патріоти України.

2 листопада о 8:00 поліціянти отримали повідомлення, що хтось пошкодив пам’ятники на площі Конституції. Вони виїхали на місце події та оглянули історичні пам’ятки. Поблизу дійсно пошкоджених кам’яних "баб" правоохоронці знайшли "знаряддя злочину" — металеву частину сокири.

сокира, частина сокири, Харків, новини ХарковаСлідчі завели справу за статтею про умисне пошкодження майна та розпочали пошук порушника. Вже 3 листопада його особу встановили. Виявилось, що на пам’ятники "напав" з сокирою 45-річний безробітній місцевий мешканець.
кам'яні баби, кам'яна баба, пам'ятники Харків, Харків, новини Харків

Чоловік визнав свою провину та розповів, що сталося. Виявилось, що він у нетверезому стані намагався відкрити коробки, під якими були сховані кам’яні "баби". "Нападник" заявив, що хотів, щоб вони "подихали" та "подивились світ".

Поліція перекваліфікувала злочин як незаконне пошкодження об'єктів культурної спадщини. Санкція відповідної статті передбачає позбавлення волі на строк до трьох років.

кам'яні баби, кам'яна баба, пам'ятники Харків, Харків, новини Харків

Кам’яні "баби": що про них відомо

У відомстві проінформували, що кам’яні "баби" були виготовлені з крупнистого сірого пісковику ще у XI-XII ст. н.е. Вони походять з колекції ще довоєнних музеїв Харкова.

кам'яні баби, кам'яна баба, пам'ятники Харків, Харків, новини Харків

Пам’ятники знайшли у 1902 році — напередодні проведення XII Археологічного з’їзду. Їх виявили на території степових районів Харківської губернії в ареалі розміщення верхньодонецьких половецьких племен.

Нині вони є культурними цінностями археологічного та історичного характеру і включені до складу державної частини Музейного фонду України.

кам'яні баби, кам'яна баба, пам'ятники Харків, Харків, новини Харків

“Я можу собі накрутити думок": Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив перші заяви після суду

субота, 27 липень 2024, 21:22

Підозрюваний у вбивстві громадської діячки та екснардепки Ірини Фаріон 18-річний мешканець Дніпра В’ячеслав Зінченко після судового засідання, на якому йому обрали запобіжний захід, кілька хвилин поспілкувався із журналістами. Відео розмови опублікован...

Запропонував старенькій киянці допомогу: Власниця трикімнатної квартири на Печерську пустила до себе незнайомця і стала безхатьком

субота, 27 липень 2024, 21:00

Власниця трикімнатної квартири на Печерську на схилі років опинилась на вулиці через зухвалого шахрая, який привласнив її помешкання. За словами правоохоронців, 48-річний чоловік підшукував людей без родичів, які мають у власності нерухомість. Таким чи...