Хотів стати "німцем": Житель Хмельниччини вимагав через суд прибрати з акту про шлюб дані, що він росіянин

Житель Хмельницької області намагався через суд змінити свою національність у документах про шлюб за 1980 рік. Перша інстанція задовольнила позов, однак Хмельницький апеляційний суд скасував їхнє рішення, повідомляють Патріоти України із посиланням на пресслужбу суду.

Чоловік звернувся до суду з проханням внести зміни до його свідоцтва про шлюб, де замість національності "росіянин", просив вказати "німець". "Чоловік зауважив на документи, які надав до заяви: свідоцтво про народження, де вказана національність його батька – "німець" (матері – "росіянка"), копії військових квитків його та батька, де зазначено національність "німець". Цього, на думку позивача, достатньо для внесення змін до актового запису про шлюб", – зазначають в апеляційному суді.

Міський районний суд погодився з позивачем та зобовʼязав ДРАЦС змінити у документі чоловіка національність. Своє рішення суд обґрунтував 11 статтею Закону України "Про національні меншини", в які вказується, що громадяни України мають право вільно обирати та відновлювати національність.

Однак, у ДРАЦС не погодились з рішенням суду та подали апеляцію. Вони пояснили це тим, що документи мають суперечливу інформацію, а прямих доказів немає.

Крім того, графу "національність" заповнювали відповідно до його радянського паспорта, де на момент реєстрації шлюбу не було помилок. За цим документом мешканець Хмельниччини – "росіянин".

Тому підстав для змін у документах 43-річної давності в апеляційному суді не знайшли. Суддівська колегія апеляційного суду у місті Хмельницький пояснила, що питання зміни національності регулювалося Указом Президента України від 31 грудня 1991 року № 24 "Про порядок зміни громадянами України національності". Однак він втратив чинність 1999 року.

Наразі у законодавстві не передбачено у документах цивільного стану (свідоцтва про народження чи шлюб) графи "національність".

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...