Хто "сова", а хто - "жайворонок": Вчені дізналися, чим відрізняється сон у жінок і чоловіків

В середньому жінкам потрібно на 20 хвилин більше сну, ніж чоловікам.

У широкому сенсі циркадні ритми у людей приблизно однакові: на цикли неспання і сну є 24 години у всіх. Але виявляється, що є деякі помітні відмінності в роботі внутрішнього годинника у жінок і чоловіків. Вони можуть пояснити, чому чоловіки, як правило, є «совами», в той час як жінки найчастіше є «жайворонками», передають Патріоти України.

Ви і ваш партнер засинаєте відразу, коли ваші голови доторкнуться подушки - але на цьому ваші подібності в сні закінчуються. Насправді, спосіб, яким чоловіки і жінки засинають, кількість часу, яка їм потрібна на відпочинок, і проблеми зі сном, з якими вони стикаються, зовсім різні. І, на жаль, жінки мають більше перешкод для хорошого нічного сну, ніж чоловіки.
Американський дослідницький центр «Національний Фонд сну» (National Sleep Foundation) опублікував в своєму журналі дослідження, в якому описується, чим жіночий сон відрізняється від чоловічого.
Циркадні ритми
Дослідження показують, що циркадні ритми чоловіків і жінок точно не збігаються. Хоча обом статям на повноцінний відпочинок необхідно до восьми годин, чоловічий внутрішній годинник працює до повного 24-годинного циклу або довше (в середньому у чоловіків один циркадний цикл на шість хвилин довше, ніж у жінок). Це означає, що вони можуть відчувати себе менш втомленими ввечері. Тому багато чоловіків - "сови" і можуть бути продуктивними і ввечері.
У жінок циркадні ритми найчастіше коротше. Це підвищує ймовірність того, що дівчата прокинуться раніше. І ця ж особливість говорить про те, що їх сприйнятливість до порушень сну підвищується. Тому жінки частіше схильні до безсоння.
Більш короткі цикли циркадних ритмів у жінок також означають, що вони з більшою ймовірністю будуть відчувати падіння енергії в нічний час. Це може пояснити, чому більшість жінок - ранні пташки і продуктивніше працюють в ранковий час.
Тривалість сну
Жінкам потрібно довше спати, щоб їх організм відпочив і повністю відновився. В середньому жінкам потрібно на 20 хвилин більше сну, ніж чоловікам. Це тому, що вони витрачають більше розумової енергії кожен день - іншими словами, вони запрограмовані на багато і використовують більше енергії для роботи мозку. Сон - це час, коли мозок регенерує, і, так як мозок жінок виконує більше роботи під час сну, їм потрібно більше часу на відпочинок.
Проблеми зі сном
У той час як чоловіки більш схильні до хропіння і апное уві сні (порушення, для якого характерні часті зупинки дихання уві сні, звичайно супроводжувані хропінням), жінки страждають від безсоння. Причому, в два-три рази частіше за чоловіків. Близько 15 відсотків жінок повідомляють про проблеми зі сном, в порівнянні тільки з вісьмома відсотками чоловіків.
На жаль, коли у жінок настає менопауза, ймовірність розвитку апное уві сні приблизно дорівнює чоловічій.
Як жінки і чоловіки справляються з нестачею сну
Жінкам складніше заснути, ніж чоловікам. У порівнянні з чоловіками дівчата більше страждають від нестачі сну, особливо це стосується їх психічного стану. Коли жінкам не вистачає сну, у них частіше, ніж у чоловіків, посилюється дратівливість, можуть бути напади гніву і ворожості, депресивні стани.
Недосипання у чоловіків частіше позначається на фізичному стані. Він проявляється зменшенням сил і зниженням працездатності. Але чоловіки схильні швидше відновлюватися при нестачі відпочинку. Однак регулярний недолік відпочинку може збільшити ризик розвитку діабету і серцево-судинних захворювань як у чоловіків, так і у жінок.

Громадянка РФ організувала роботу борделів у центрі Києва (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 21:02

У Києві затримали громадянку РФ та її трьох спільників, які організували діяльність місць розпусти під виглядом роботи масажних салонів. Борделі знаходились у центрі міста. Про це повідомили в пресслужбі столичної поліції. Зловмисникам загрожує до семи...

"Ринг був зовсім крихітним": Відомий боксер розповів, як у селі бився проти Усика

четвер, 25 квітень 2024, 19:53

Британський боксер Джордан Томпсон (15−1, 12 КО) пригадав, як свого часу отримав запрошення стати одним із спаринг-партнерів українського боксера Олександра Усика (21−0, 14 КО), який нині володіє поясами WBA, WBO, IBO та IBF у надважкій вазі, передають...