Хто з жінок заробляв більше за чоловіків у СРСР - які професії були престижними

Міф про тотальну рівність в СРСР давно розвінчано. Попри те, що на аналогічних посадах жінки та чоловіки, як правило, отримували однакову зарплатню, існували інші статеві розділення.

Однак деякі так звані більш жіночі роботи, іноді дозволяли заробити набагато більше, ніж можна було отримати, наприклад, на заводі. Про ці престижні посади читайте в матеріалі OBOZ.UA.

В Радянському Союзі існували професії, які вважалися питомо чоловічими, або більш жіночими. І якщо, наприклад, виховательки в дитячих садках отримували зовсім невеликі кошти, то деякі посади, на яких цінували жінок дозволяли їм заробляти значно більші суми коштів, ніж більшість чоловіків.

Акторки та зірки естради

Зірки радянського кіно, театру та музики могли заробляти величезні суми. Наприклад, гонорари за виступ відомої співачки могли становити 400-500 рублів. Таким чином за місяць творчі успіхи могли значно поповнити бюджет відомих радянських жінок.

Наука та космонавтика

Наукові працівники та космонавти мали велику повагу в Радянському Союзі. Тим, хто готувався підкорювати космос платили до 5 тисяч рублів, а професорки та керівнички інститутів чи дослідницьких центрів отримували 500-1000 рублів щомісяця. Крім того, саме працівники наукової сфери мали право отримати квартиру, службове авто чи квиток на відпочинок.

Директорки магазинів

Як правило, жінки частіше ставали керівницями магазинів, ресторанів, торгових мереж тощо. Їхня ставка становила близько 600 рублів, що в той час вважалося доволі великою сумою, завдяки якій можна було чудово жити.

Кінорежисерки

Офіційна ставка як кінорежисерів, так і кінорежисерок дуже рідко перевищувала суму в 200 рублів. Однак вони отримували "постановочні надбавки", завдяки яким за один повнометражний фільм отримували від 4 до 6,5 тисяч рублів.

Спортсменки

Офіційна заробітна плата спортсменок була 250-300 рублів, однак їм також виплачували додаткові кошти за перемоги на змаганнях та встановлені рекорди. Щомісячно найталановитіші спортсменки отримували по 1500-2000 рублів.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...