Хтось сховав поблизу струмка: У Туреччині виявили скарб із монет римської епохи в глечику

Археологи відправили монети в Музей анатолійських цивілізацій в Анкарі.

У Туреччині археологи, що проводили розкопки на місці стародавнього міста Айназой на заході країни, виявили скарб римських монет на березі струмка, повідомляють Патріоти України.

Вік 651 монети становить близько 2100 років, але, незважаючи на їх вік, текст і зображення, вигравірувані на них, все ще можна прочитати, сказала Еліф Озер, археолог з Університету Памуккале в Туреччині, яка брала участь в розкопках.

«Це було надзвичайно захоплююче відкриття», — сказала Озер. Цілком ймовірно, що «високопоставлений римський військовий прийшов сюди … і він, мабуть, закопав ці монети тут з невідомої нам причини».

Археологи знайшли глечик, закопаний на березі струмка в Айзаної. Вивчивши скарб, вони визначили 439 монет як динарії, або давньоримські монети, викарбувані зі срібла, а 212 — як цистофори, срібні монети з Пергама, стародавнього грецького поліса, який був розташований в сучасній північно-західній Туреччині.

За словами вчених, багато з монет були викарбувані на півдні Італії, і всі монети, датовані періодом між 75 і 4 роками до нашої ери, прикрашають портрети римських імператорів. «Цезар, Брут, Марк Антоній і Август зображені на монетах, а зворотний бік кожної монети розповідає іншу історію», — сказала вона.

Наприклад, на одному з типів монет зображена сцена з Енеєм — троянським героєм, сином богині Афродіти і Анхиса, двоюрідного брата троянського царя, згідно греко-римської міфології; Еней також відомий як предок Рема і Ромула, братів-близнюків, які вважаються засновниками Риму. У сцені, вигравіруваним на монеті, Еней несе Анхиса на спині. Після того, як команда закінчила інвентаризацію рідкісної знахідки, вони відправили скарб в Музей анатолійських цивілізацій в Анкарі, де монети будуть виставлені на огляд.


У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...