Худнути не обов'язково? Науковці з'ясували, як урятувати людей із ожирінням від завчасної смерті

Нове дослідження вчених виявило явну користь від фізичних навантажень для людей із зайвою вагою. Але ключовим тут є не якість і кількість вправ, а час їх проведення, кажуть дослідники.

Під час усеосяжного восьмирічного дослідження, проведеного на основі даних UK Biobank, учені із Сіднейського університету виявили результати, які можуть змінити підхід до вибору часу фізичних вправ для людей із ожирінням. Проаналізувавши звички 29 836 дорослих, автори дослідження, опублікованого в журналі Diabetes Care, припустили, що енергійна фізична активність у певний період може істотно знизити ризик передчасної смерті й серцево-судинних захворювань у людей із зайвою вагою, пише Daily Record.

Доктор Анджело Сабаг, видатний фахівець у галузі фізіології вправ із університетського Центру Чарльза Перкінса, наголосив на важливості коротких, інтенсивних навантажень — тривалістю щонайменше три хвилини, порівняно із загальним обсягом вправ. Ці інтенсивні періоди виявилися вирішальними в боротьбі з ризиками для здоров'я, пов'язаними з ожирінням. Дослідницька група використовувала фітнес-трекери для спостереження за учасниками, яких також розділили на групи залежно від часу, коли вони вважали за краще займатися спортом — уранці, удень або ввечері.

Протягом усього дослідження вчені ретельно відстежували різні показники здоров'я та змогли зафіксувати 1425 смертей і безліч серцево-судинних захворювань. Для підвищення достовірності отриманих результатів у дослідженні враховували такі змінні як вік, спосіб життя й початковий стан здоров'я. Отримані дані свідчать про те, що найзначніші переваги для здоров'я спостерігалися в тих, хто займався спортом у нічний час, а точніше з 23:00 до опівночі.

Старший науковий співробітник професор Еммануель Стаматакіс наголосив на великій ролі даних носимих пристроїв із високою роздільною здатністю в уточненні показників рекомендацій фізичних вправ. Це дослідження не тільки допомагає розробити рекомендації з фізичної активності для тих, хто схильний до підвищеного ризику розвитку захворювань, пов'язаних із ожирінням, а й створює основу для майбутніх досліджень, які можуть ще більше зміцнити зв'язок між часом виконання вправ і станом здоров'я, вважають учені.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...