Кілька дивом вцілілих по селах тварин дають надію: В Україні взялися відновлювати породу коней, котрою їздили давньоруські князі та запорозькі козаки

В Україні взялися відновлювати втрачену древню популяцію аборигенних поліських коней. Їх вважали вимерлими, але в селах у людей вдалося ще знайти кількох.

Як відновлюють кінну породу, притаманну винятково для Полісся – у сюжеті кореспондентки ТСН Валентини Доброти.

На поліських конях колись їздили козаки, були вони і в Київській Русі. Проте цей вид коней може спіткати доля мамонтів, а тому в Україні їх взялися відновлювати.

Все почалося з його цікавості до коней, згадує Юрій Ягусевич. І коли знайшов тварину, схожу за описом до поліського коня в науковій літературі, – почав їх розводити. Коней утримують в умовах, максимально наближених до природних. Вплив людей мінімальний.

Поліські коні / ©

Олександр, який допомагає доглядати за кіньми, каже, що за характером вони схожі на котів. Принаймні такі ж ревниві.

"Я можу двох ласкати, а третій-четвертий піде, і може. місця не має. І вони починають уже битися. Ну як, штовхатися, а не битися. Мене вкусить. Шарпанина", – каже чоловік.

За майже 5 років тут уже цілий табун з 28 голів. Цього року вже народилося троє лошат. За чистотою породи спостерігають науковці.

Поліська порода це – унікальні коні з високою продуктивністю і здатністю виживати. Пів століття тому індустріалізація зробила свою справу, також аборигенних коней у тодішніх колгоспах замінили іншими породами, які не прижилися.

"В умовах Полісся вони не прижилися. Тобто суворий клімат, болото, зовсім інші трави, кислі ґрунти. Ці спокійно п'ють болотяну траву, їдять осоку, тому що на болоті. Такі коні, вони хворіють від цього", – каже Юрій Ягусевич.

Науковиця Тетяна Ільницька каже, що нині багато країн намагаються зберегти саме аборигенні види тварин, бо нові культурні породи – одноманітні. Науковці збирають їхній генетичний матеріал. Але самі дослідження дорогі, тому для створення генетичних карт цієї породи намагаються знайти фінансування.

Поліський кінь / ©

До України повертаються заморозки: Синоптики розповіли, де й коли суттєво знизиться температура

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:30

Синоптики попереджають про суттєве зниження температури повітря в Україні. Як наслідок - у низці регіонів очікуються заморозки. Про це повідомили в Укргідрометцентрі, передають Патріоти України. Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеор...

Частині українців можуть списати борги за газ: Ось що потрібно зробити

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:28

У наші нелегкі воєнні часи нерідко виникають ситуації, коли люди виїжджають за кордон чи в іншу область. Або ж залишаються вдома, але мають іншу нерухомість, яка стоять пусткою, передають Патріоти України. Виявляється в подібних випадках українці мож...