Кілька простих способів як зробити оригінальні крашанки: Найкращі методи фарбування пасхальних яєць та матеріали

Існує багато способів зробити великодні крашанки оригінальними та красивими. Усе залежить від фантазії. Хімічні барвники не завжди безпечні для здоров'я, тому їх краще уникати. Тим паче, що здавна в Україні застосовували для фарбування крашанок чимало натуральних матеріалів.

Найчастіше крашанки фарбують у цибулинні. Лушпиння потрібно залити відваром й варити протягом 15 хв. Гарячі яйця після фарбування остудіть в холодній воді й просушіть на серветці. Від цибулиння крашанки будуть темно-червоними, оранжевими або темно-коричневими. Колір залежить від концентрації відвару.

Можна фарбувати яйця куркумою. В окропі розбавляють три столових ложки куркуми. Потім розчин потрібно настояти й відварити в ньому крашанки. Яйця стануть золотисто-жовтого кольору.

Фарбують крашанки також буряком або журавлиною. Червоний буряк натирають дрібній тертці, а ягоди придушують. Відтискають сік і заливають ним яйця в каструлі. Їх там потрібно залишити на 3-4 години й крашанки вийдуть рожевими. А щоб фарба блищала й трималася довше, можна натерти крашанки соняшниковою олією.

Яйця можна фарбувати й зеленкою в цибулинні. Для цього слід сире яйце змочити водою і густо посипати дрібно порізаним лушпинням. Потім загорнути в клаптик марлі або тканини, щільно зафіксувати її та затягнути ниткою. Лушпиння потрібно рівномірно розподілити по шкаралупі.

Яйця варять до готовності, додаючи у воду зеленку. Якщо її додати на початку, вийде тьмяний колір. А якщо наприкінці варіння ‒ відтінки будуть насичені. Одного маленького флакона зеленки вистачить на фарбування10-15 яєць.

Для фарбування яєць можна також п'ять столових ложок каркаде залити півлітрою окропу й дати настоятися ніч. Потім у цьому відварі варять яйця протягом 10 хвилин. Вони стануть блакитними.

Фарбувати крашанки можна також червоною капустою. Її подрібнюють і заливають водою, щоб злегка покрила капусту, доводять до кипіння й варять на маленькому вогні близько години. Потім відвар потрібно остудити й дати настоятись. Далі ‒ процідити й додати п'ять столових ложок оцту. Крашанки замочують у цьому розчині. Для ніжно-небесного кольору яйця потрібно тримати у відварі 1-2 години. А для насиченого блакитного або фіолетового залиште у фарбі на 4 години.

На крашанках часто роблять різноманітні візерунки. Можна, наприклад, прикрасити яйце золотим розписом. Для цього стару зубну щітку або пензлик занурте в золоту фарбу. Проведіть пальцем по ворсинках, щоб забризкати крашанку.

Можна зробити візерунки цукровою пудрою. У стакан пудри потрібно поступово додати трохи води. Розмішати слід ретельно розмішати, щоб вийшла густа консистенція. Цю суміш набирають у медичний шприц без голки й нанести візерунки.

Прикрашають великодні яйця також малюнками. Можна використати фарби, фломастери на водній основі або воскові олівці. Яйця перед тим потрібно зварити. Воском краще малювати на гарячій шкаралупі, щоб він добре плавився.

Гарні крашанки вийдуть, якщо яйця загорнути клаптиками мережива й опустити на 10-20 хв у фарбу. Можна просто вмочити яйце у білок і опустити в блюдце з різнобарвною присипкою. Можна також скористатися нитками муліне. Якщо ними обмотати яйця й опустити у фарбу, вийдуть крашанки в смужку.

Суд покарав українця, який скаржився на викрадення, залякування та шантаж з боку ТЦК

субота, 4 травень 2024, 21:45

Українець мав звання рядового, пройшов військово-лікарську комісію і отримав повідомлення про прибуття у військову частину. Однак чоловік замість того, щоб стати до лав ЗСУ, пішов у місцеве відділення Державного бюро розслідування (ДБР), щоб подати ска...

В Україні військові зможуть самі розрахувати свої виплати: Міноборони запустило онлайн-калькулятор

субота, 4 травень 2024, 21:30

Міністерство оборони розробило онлайн-калькулятор, за допомогою якого військовослужбовці та їхні родичі зможуть розрахувати їхнє грошове забезпечення залежно від видів виплат. Про це повідомили в пресслужбі оборонного відомства, передають Патріоти Укр...