"Кінець епохи бідності" може бути різним: Кожен третій українець залишиться без пенсії. Мінсоц показав розрахунки Світового банку

В Україні вже 2045 року, якщо не змінити чинну систему, лише близько 70% людей у віці 60 років зможуть отримувати пенсії. Решта (майже кожен третій) через брак стажу залишиться без виплат до 63 або 65 років. Такий прогноз для України склав Всесвітній банк, передає пресслужба Мінсоцу, зазначають Патріоти України.

Так, старший економіст організації Олексій Случинський пояснив: якщо нічого не змінювати, буде не тільки падати розмір пенсії (до 20% від зарплати до 2045 року), а й скорочуватися кількість тих, хто не заробив на пенсію (до 30% до 2045 року).

Крім того, згідно з даними Світового банку:

  • жінки є більш дисциплінованими у сплаті пенсійних внесків, аніж чоловіки;
  • ухиляння від сплати внесків відбувається передусім за рахунок заниження зарплат, з яких сплачуються внески, а не за рахунок незадекларованої праці,
  • найменший рівень участі у сплаті внесків за віковими когортами серед молоді, яка ще здобуває освіту, та серед людей передпенсійного віку за рахунок більш раннього виходу на пенсію.

"Ми, безумовно, обираємо свій шлях, але детально аналізуємо досвід інших країн, щоб не припуститися помилок і адаптувати найкращі практики так, щоб вони могли запрацювати та бути ефектними саме в наших умовах. Тому ми високо цінуємо співпрацю зі Світовим Банком, їхню експертизу та конкретну допомогу, особливо, коли це відбувається у такій конструктивній атмосфері", – зазначила міністерка соцполітики Марина Лазебна.

Якщо вам, наприклад, 31 рік, але офіційно ви працюєте лише п'ять, на пенсію ви зможете у кращому разі вийти у 63 роки. Щоби вчасно отримати виплату, вже через 10 років треба мати щонайменше 35 років стажу. Такі нововведення передбачені вже ухваленою пенсійною реформою.

Що дають нові правила:

  • українці з великим стажем отримали перевагу — пенсію в 60 років;
  • тим, хто працює в тіньовому секторі і без оформлення, доведеться самостійно подбати про свою старість;
  • згодом кількість пенсіонерів скоротиться.

Пенсійна реформа, яку розробив Кабмін Гройсмана ще у 2017-му, з одного боку ввела автоматичний перерахунок пенсій (в цьому році відбувся у березні), а з іншого — посилила вимоги до стажу. Таке рішення стало альтернативою підвищенню пенсійного віку, на якому наполягав МВФ.

Когда на пенсию

Демографічна проблема актуальна не лише для України, але практично для всіх країн Європи. У нас же труднощі підсилює і тіньовий ринок зайнятості. Частина українців взагалі не платить жодних внесків і працює без оформлення. Саме на них і розраховане нововведення. Немає стажу — немає пенсії.

Близько 30% українців наразі не виконали умови щодо стажу. Тобто 70% українців у віці 60 років мають від 27 років стажу. У 2027-му вимоги щодо стажу збільшаться до 35 років. Щороку "норма" збільшується на 12 місяців. І, якщо ситуація кардинально не зміниться, то лише 45% зможуть отримати свою пенсію вчасно.


Чоловік відмовився від повістки, бо "має трьох неофіційних дітей": Яке рішення ухвалив суд

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:44

У Львівській області до 3 років іспитового терміну засудили чоловіка, який категорично відмовився від мобілізації. Свої дій він пояснив тим, що хворий та "має трьох дітей, які офіційно на нього не зареєстровані". Про це йдеться у вироку Самбірського ра...

"Я був не згоден із політикою своєї країни": Росіянин розповів, чому воює у складі 3-ї штурмової бригади

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:26

Боєць на позивний "Барсік" 2014 року приїхав з Росії та долучився до "Азову", щоб захищати Україну. 2022 року він знову пішов на фронт та воює у складі 3 штурмової бригади. Про це він сказав в інтерв'ю ТСН.ua, передають Патріоти України. "Український ...